Uit onderzoek naar werkvreugde bij 164 Nederlandse melkveehouders met 50 koeien of meer, gaf de helft van de melkveehouders aan een hoog tot verhoogd stressniveau te ervaren. Met de juiste aanpak is dat niet nodig en kunnen ook zij onbezorgd en succesvoller boeren.

Fysieke klachten

Het onderzoek vond plaats in opdracht van de arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir. Eén op de vijf ondervraagden ondervindt tevens fysieke klachten die hen hinderen in het uitvoeren van het werk. De gemiddelde leeftijd van de respondenten was 49 jaar. Vrijwel alle melkveehouders hebben desalniettemin plezier in hun werk en geven daar als cijfer gemiddeld het rapportcijfer 7,9 voor! Eigen baas zijn en de vrijheid om buiten te kunnen werken draagt voor hun het meest bij aan het werkplezier.

Stress als gevolg van wet- en regelgeving

Het overgrote deel van de respondenten ervaart vooral de steeds veranderende wet- en regelgeving als stressvol. Lage marges, zieke koeien en het weer zorgen ook voor veel onzekerheid en druk. Een derde van de melkveehouders staat volgens het onderzoek niet open voor ondersteuning op het moment dat hij of zij met het bedrijf dreigt vast te lopen.

Succesvoller boeren begint bij jezelf

Hoort u bij de overige twee derde die zich wél wil laten ondersteunen? Dan kunt u bij ons terecht! AgriBusiness biedt opleidingstrajecten en -dagen op het gebied van verbeterkansen, groei, sturen en strategie, milieu, het geheim van succesvol ondernemen etc. Wij denken in oplossingen en ondersteunen u met coaching en advies. Goed geïnformeerd is stress vaak niet aan de orde en met een overtuigde missie en strategie wordt veel onzekerheid ondervangen, zodat u onbezorgd, succesvoller kunt boeren.

Neem contact op voor meer informatie.

Door: Bianca Coenen, Agrarisch CoPartner, AgriBusiness

Bronnen: Movir, Bewust Ondernemen, AgriBusiness