Door te integreren op uw agrarisch bedrijf, kunt u meer activiteiten in eigen beheer uitvoeren. Dat is echter niet zonder meer in alle gevallen een goed plan. De meerwaarde wordt volgens adviseurs in de keten vaak overschat bij agrarisch ondernemers die een deel van de keten naar zich toe trekken. Als u de juiste schakel toevoegt en dat goed doet, kunt u kosten besparen of profiteren van een betere kwaliteit. Als het echter niet optimaal draait, door bijvoorbeeld een te beperkte omvang, gebrek aan ambitie, kennis of kunde, is op voorhand al zeker dat de investering u veel geld gaat kosten en andere voordelen niet tot hun recht zullen komen. Het is dan ook belangrijk dat u een bewuste en overtuigde keuze maakt voor integratie.

Vele opties

Voor integratie zijn er vele opties, ook opties waar u wellicht zelf niet direct aan denkt. Zo heeft u als veehouder bijvoorbeeld een aantal mogelijkheden, zoals het maken van uw eigen voer, een eigen fokkerij beginnen, produceren of afmesten. Elke keuze voor integratie heeft uiteraard voor- en nadelen. Het past bij het ene bedrijf, persoonlijkheid en ervaring als agrarisch ondernemer of onder bepaalde omstandigheden beter dan in andere gevallen.

Kies bewust

Het is daarom volgens team AgriBusiness erg belangrijk om een keuze voor integratie breed aan te vliegen en deze vooral bewust te maken. Daarvoor heeft u inzicht nodig. Inzicht in uzelf als ondernemer, uw passie, mogelijkheden én in de realiteit van uw bedrijf en het integreren daarin als geheel. Dit houdt véél meer in dan alleen een economische afweging.

Toegevoegde waarde en onderscheidend vermogen

AgriBusiness gelooft vanzelfsprekend het meeste in extra schakels die onder de streep waarde toevoegen met een onderscheidend en een eigen concept. Helaas blijkt in de praktijk dat er nog maar weinig bedrijven een meerwaarde uit de markt weten te halen. Waarschijnlijk is dit deels debet aan de kwaliteit van de (vaak eenzijdige) adviezen in de branche, maar ook aan het feit dat de gemiddelde agrarische ondernemer (nog) niet gewend is aan of huiverig is voor het inschakelen van externe adviseurs die vernieuwend denken in mogelijkheden en oplossingen. Een Agrarisch Coach kan u helpen bij uw eigen creatieve oplossingen en kracht te komen. Een onafhankelijk Financieel Adviseur kan u ondersteunen bij het formuleren van een nieuwe, frisse visie, missie en koers en het helder en objectief beoordelen daarvan om succesvoller te kunnen boeren. Ons team bevat verschillende adviseurs die u op meerdere fronten kunnen ondersteunen, zonder dat u daarbij uw vertrouwde adviseur hoeft te verlaten. Think out of the box.

De kracht van verbinden

Redenen te over dus om kritisch te kijken naar de optie integratie alvorens een dergelijke koers te gaan varen. Daarbij zijn wij u graag van dienst. Dat doen wij door te verbinden. Verbinden van experts en agrarische ondernemers met dezelfde vraagstukken. Niets is leerzamer en waardevoller dan te leren van elkaar(s fouten) en het delen van kennis, ervaring en inspiratie.

Neem contact op

Bent u geïnteresseerd in een dergelijke bijeenkomst, laat het ons weten! Wij komen graag bij u terug en organiseren dit voor u op een centrale plek. Stuur hiervoor een kort mailbericht naar info@agribusiness.nl of bel met 088 – 505 55 05. Wij nemen op korte termijn contact met u op. Ook kunt u bij ons terecht voor individueel advies, coaching of andere begeleiding om de voor u juiste keuze te maken om succesvoller te kunnen boeren.

Kijk voor meer informatie op de site van AgriBusiness.

Team AgriBusiness

 Door: Bianca Coenen, Agrarisch CoPartner – AgriBusiness

Bronnen: AgriBusiness, Bewust Ondernemen, DLV