2018 is alweer halverwege. Een mooi moment om te evalueren hoe u ervoor staat en om buiten de waan van de dag terug te blikken en vooruit te kijken.

Halfjaar evaluaties bieden een unieke kans in de planning en uitvoering van uw strategie. Ze leiden tot een mooie balans tussen het beoordelen van uw strategische planning en de effectiviteit van de daadwerkelijke uitvoering daarvan. Hiermee kunt u zéker het verschil maken.

Voorbereiding

De voorbereiding voor de halfjaar evaluatie wijkt niet veel af van een normale voorbereiding van een jaarlijkse evaluatie en planningronde. Ook de halfjaar evaluatie baseert zich op de halfjaarcijfers en de eerder gestelde doelen voor dit jaar. Toch mag het allemaal wat losser en praktischer dan de planning en evaluatie van het hele jaar, zonder dat de nodige diepgang verloren hoeft te gaan.

Bewuste keuzes zijn succesvolle keuzes

Uw situatie wordt vergeleken met de plannen en gestelde doelen die u in het begin van dit jaar maakte en het is daarmee een zeer belangrijk ijkmoment om te beoordelen of deze doelen gehaald zullen worden. Zo geeft de halfjaar evaluatie kans tot tijdig bijsturen, anticiperen op kansen en ontwikkelingen en kan dus het verschil maken tussen een niet succesvol jaar of een jaar van succesvol boeren. Bewuste keuzes zijn nu eenmaal bewezen succesvoller.

Ook de beste strategische plannen hebben af en toe een moment van aandacht en bezinning nodig. Anders worden het papieren tijgers die hun doel voorbij schieten.

Voordelen

Wij zetten hieronder de voordelen van het maken van een halfjaar evaluatie kort en duidelijk voor u op een rij:

  1. U heeft de mogelijkheid iedereen aan de gekozen strategie en de fundamenten daarvan (missie en visie) te herinneren.  Ook staat u er zelf dan weer krachtig in. Dit is de basis van een solide en succesvolle organisatie;
  2. Het motiveert;
  3. Het geeft een duidelijk beeld van hoe u er (financieel) voor staat en biedt leermomenten;
  4. U kunt nadenken over de punten waarop uw doelen niet gehaald worden. Het niet (compleet) halen van uw doelen is niet altijd erg maar u krijgt wel een beeld van de gevolgen, kunt tijdig bijsturen, succesvolle oplossingen creëren en kunt beoordelen of en hoe uw doel wel realiseerbaar is.
  5. U wordt in de gelegenheid gesteld uw prioriteiten voor het tweede halfjaar bij te stellen.

Tips

Communiceer het en vier een feest als doelen behaald zijn (maar informeer ook als dat niet het geval is over de oorzaken daarvan), of beloon uw medewerkers anders voor hun prestaties. U bent tenslotte halverwege! Dit motiveert. Maak geen rigoureuze aanpassingen, maar bijstellen mag. Verschuif uw focus indien nodig. Succes is en blijft een keuze.

Objectief en out of the box

Een objectieve, frisse kijk van externe adviseurs (en andere ondernemers) zorgt voor innovatieve oplossingen, waar uw huidige adviseur zich inhoudelijk op uw jaarwerkzaamheden en terugkerende verplichtingen richt en op het bekende, vertrouwde terrein met u begeeft. Als u blijft doen wat u altijd gedaan heeft, blijven uw resultaten ook zoals ze altijd geweest zijn, is ons motto. Het is onze expertise in vernieuwing, strategie, toekomst, oplossingen en out of the box te denken.

Wilt u samen met andere boeren en ondernemers uw halfjaarcijfers en plannen evalueren? Dat kan! Maar ook voor individueel advies en begeleiding bent u van harte welkom. Laat ons geheel vrijblijvend uw voorkeur en regio weten en wij komen bij u terug. Stuur ons een korte mededeling via deze link. U kunt uw interesse aangeven voor een bijeenkomst met andere boeren in uw regio, maar ook voor een individuele afspraak. Bel voor meer informatie met ons telefoonnummer 088 – 505 55 05 of mail naar info@agribusiness.nl. Ons Agrarisch Team van Financieel en Fiscaal Adviseurs en Coaches staat gepassioneerd voor u klaar!

Door: Bianca Coenen, Agrarisch CoPartner – AgriBusiness

Bronnen: Beursgens Advies – Drs. Peter Beursgens RMA, AgriBusiness