Empatische begeleiding oplossing voor stoppende boeren

Bedrijfsbeëindiging is een zeer ingrijpend proces, waarbij familierelaties vaak een grote rol spelen. Boeren weten in de praktijk vaak niet hoe zij een staking van hun bedrijfsactiviteiten aan moeten pakken. Bovendien stellen ze de beslissing om te stoppen vaak te lang uit, wat het er zeker niet makkelijker op maakt. Voor stoppen is veel moed nodig. Vooral voor oudere boeren of boeren met weinig opleiding kan begeleiding de oplossing zijn, zo blijkt uit een onderzoek van Wageningen University & Research.

Ontroerende interviews

Uit de interviews die voor dit onderzoek van Wageningen University & Research zijn gehouden, blijkt dat fysieke problemen, invloed van wet- en regelgeving of financiële problemen belangrijke redenen zijn om te stoppen voor de betreffende boeren. Ook het gebrek aan een opvolger speelt vaak een essentiële rol. Meestal is het een combinatie van redenen die boeren ertoe aanzet het bedrijf te beëindigen. Dat is precies het beeld dat ook wij helaas nog steeds in de praktijk te veel tegen komen.

Te lang uitstellen

Doordat het zo’n moeilijke situatie is voor deze boeren, stellen zij de beslissing om te stoppen te lang uit en beginnen pas in een te laat stadium na te denken over hun problemen, zo blijkt uit de interviews in het onderzoek. Als er geen besluiten en acties genomen worden, volgt er een, in onze ogen geheel onnodige, uitzichtloze en doelloze situatie, met alle consequenties van dien. Vaak is het dan moeilijk (maar niet altijd onmogelijk) om het bedrijf nog te redden of een goed stoppersplan te maken. Beter is tijdig te anticiperen en aan te sturen op een betere en bewust zelf gekozen afloop.

Empathische en objectieve begeleiding

Juist boeren die wat ouder zijn, weinig opleiding hebben of veel schulden hebben zouden geholpen zijn met de juiste begeleiding. Die begeleiding hoeft niet persé duur te zijn. Voor een goede begeleiding moeten de begeleiders juist empathisch vermogen hebben, interesse tonen, een open houding hebben en objectief zijn, volgens het onderzoek. Dat hebben onze Adviseurs en zijn onze Coaches. Daarom hebben wij als AgriBusiness ook voor deze opzet gekozen, die perfect bij deze problematiek aansluit en natuurlijk ook voor andere boeren een wenselijke oplossing is die men mag verwachten.

Maak er werk van

Bent u geïnteresseerd in deze aanpak of verkeert u in deze situatie? Wacht dan niet langer, neem het roer in eigen handen. U hoeft er niet langer alleen voor te staan, wij zijn er graag voor u. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. U kunt ons bellen via het nummer 088 – 505 55 05, maar kunt ons ook een mailbericht sturen met uw vraag via info@agribusiness.nl, of ons contactformulier invullen.

Actueel nieuws

Bent u nog niet toe aan deze zet richting een adequate stoppersbegeleiding voor een onbezorgde en goed verzorgde toekomst of wilt u vooralsnog alleen geïnformeerd worden van ons actuele nieuws en onze dienstverlening? Dat kan natuurlijk ook. Meld u dan gratis en vrijblijvend aan voor onze agrarische nieuwsbrieven. Daar zijn ze voor. Dit kan via deze link.

Door: Bianca Coenen, Agrarisch Co-Partner, AgriBusiness

Bronnen: Groen Kennisnet, Wageningen University & Research, AgriBusiness