Vraag zorgtoeslag aan voor uw buitenlandse werknemers

Een alleenstaande werknemer kan tot € 94,- per maand aan zorgtoeslag ontvangen. Dat is in veel gevallen meer dan wat de werknemer aan zorgpremie betaalt. Buitenlandse werknemers zijn helaas vaak niet dusdanig thuis in de wet- en regelgeving van ons land dat ze allemaal het bedrag aan zorgtoeslag ontvangen waar ze recht op hebben, zo blijkt uit de praktijk. Informeer uw buitenlandse werknemers dan ook tijdig en goed over de mogelijkheid zorgtoeslag aan te vragen en/of ondersteun hen bij het aanvragen ervan. Zo helpt u niet alleen hen op weg, maar bouwt u ook gezamenlijk aan een goede basis, gezonde werkrelatie en toekomst.

Zorgtoeslag 2018

Werknemers tot een bruto inkomen van maximaal € 28.720,- hebben recht op zorgtoeslag. Tot een bruto inkomen van € 20.500,- hebben de werknemers recht op de maximale zorgtoeslag. Daartussen in wordt het recht op zorgtoeslag naar rato verrekend. De hoogte van de zorgtoeslag wordt medebepaald door het feit of de medewerker een toeslagpartner heeft. Het gezamenlijke inkomen mag in geval van een toeslagpartner niet hoger zijn dan € 35.996,- per jaar om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag. Werknemers jonger dan 18 jaar betalen geen premie voor de zorgverzekering (maar moeten wel verzekerd zijn) en hebben daarom nog geen recht op zorgtoeslag. Verder mag u op 1 januari 2018 niet meer vermogen hebben dan € 113.415,-. Indien u een toeslagpartner heeft, mag uw vermogen op 1 januari 2018 samen niet meer bedragen dan € 143.415,-.

Gratis aanvraag zorgtoeslag via LTO

In combinatie met het afsluiten van een zorgverzekering bij LTO hebben werknemers de mogelijkheid om via LTO Arbeidskracht gratis zorgtoeslag aan te vragen. Voor de aanvraag van zorgtoeslag voor buitenlandse werknemers heeft LTO Arbeidskracht afspraken gemaakt met de Belastingdienst. De werknemer heeft geen DigiD nodig voor de aanvraag van de zorgtoeslag. Voor meer informatie over dit aanbod kunt u de site van LTO Arbeidskracht raadplegen.

De zorgtoeslag over 2018 wordt in februari 2019 aangevraagd en vervolgens medio mei uitbetaald door de Belastingdienst, om ervoor te zorgen dat geen problemen worden veroorzaakt met het stopzetten en terugbetalen van de zorgtoeslag als de medewerker terug naar huis gaat.

AgriBusiness ondersteunt

Wilt u geen zorgverzekering via LTO afsluiten, maar uw medewerkers toch ondersteuning bieden bij de aanvraag van hun zorgtoeslag? Dan kunt u daarvoor, mits uw werknemer al een Nederlandse zorgverzekering heeft en de premie betaalt, tevens bij ons terecht. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor uw buitenlandse, maar net zo goed voor Nederlandse medewerkers. Ook AgriBusiness heeft een regeling met de Belastingdienst getroffen waardoor uw medewerkers geen DigiD nodig hebben voor de aanvraag.

Stuur een mailbericht naar info@agribusiness.nl onder vermelding van “aanvraag zorgtoeslag”. U ontvangt dan van ons een machtigingsformulier met de benodigde gegevens voor het aanvragen van de toeslag voor uw werknemer(s). Wij verzorgen de aanvraag geheel voor u voor € 25,- (exclusief BTW) per werknemer en sturen de aanvraag gegevens desgewenst digitaal aan u door. Dit betreft een eenmalige aanbieding voor agrarische bedrijven en geldt tot 1 december 2018. Daarna gelden de gangbare tarieven.

Bel voor meer informatie vrijblijvend naar 088 – 505 55 05.

Algemene informatie over zorgtoeslag treft u aan op de website van De Belastingdienst.

Door: Bianca Coenen, Agrarisch CoPartner – AgriBusiness

Bronnen: Belastingdienst, LTO Arbeidskracht, AgriBusiness