De jaaraangifte voor btw voor kleine ondernemers die gebruik maken van de kleine ondernemersregeling (KOR) blijft onveranderd van kracht. Veel boeren en tuinders maken gebruik van deze regeling. Het kabinet was van plan om ook kleine ondernemers te verplichten vier keer per jaar aangifte te doen voor de omzetbelasting. Dankzij de inspanningen van LTO Nederland en de Vereniging van Accountants- en Belastingadviesbureaus om de kwartaalaangifte van tafel te krijgen hoeven zij nu toch niet elk kwartaal btw-aangifte te gaan doen.

Het behoud van de regeling is te danken aan een aangenomen motie die was ingediend door de Tweede Kamerleden Helma Lodders (VVD), Eppo Bruins (ChristenUnie) en Pieter Omtzigt (CDA). Het kabinet was wel van plan om ook kleine ondernemers te verplichten vier keer per jaar aangifte te doen voor de omzetbelasting, maar de Tweede Kamer heeft dit nu definitief afgewezen omdat zij vindt dat de voorgenomen maatregel bij kleine bedrijven voor een te grote administratieve last en daarmee gepaard gaande tijd en kosten zou zorgen. Daar zijn wij het helemaal mee eens. Hou het simpel en praktisch, is ook ons motto.

Jaaraangifte

Wilt u per jaar aangifte omzetbelasting doen? Dan kunt u hierom verzoeken met een brief aan uw belastingkantoor. U dient daarbij te voldoen aan alle volgende voorwaarden:

  • U betaalt per jaar minder dan € 1.883 btw.
  • U hebt geen vergunning artikel 23
  • U hebt per jaar voor minder dan € 10.000 aan elk van de volgende activiteiten:

Doet u aangifte per jaar en voldoet u niet meer aan de voorwaarden? Dan verandert de Belastingdienst na ontvangst van uw aangifte automatisch uw aangiftetijdvak. U krijgt daar vanzelf een brief van hun over.

Hulp nodig?

Indien u hulp nodig heeft bij het opstellen van de brief met het verzoek aan de Belastingdienst, dan zijn wij u daarbij graag van dienst. Mail dan naar info@agribusiness.nl of bel met 088 – 505 55 05.

Door: Bianca Coenen B Ec B Com, Agrarisch CoPartner

Bronnen: LTO Nederland, AgriBusiness