AgriCoaching, passie met een hoger doel

“Een AgriCoach, waar komt die eigenlijk voor? Wat heb ik daar aan? Wat komt die doen? Heeft dit toegevoegde waarde? Heb ik die nodig dan? Wat kun je voor me doen?” Dat zijn veelgestelde vragen die ik hoor als ik voor het eerst aan tafel schuif bij een boer die nog nooit van een AgriCoach gehoord heeft of met ons te maken heeft gehad. Als ik eenmaal geweest ben, kunnen ze mijn inbreng en ondersteuning enorm waarderen.

Toegevoegde waarde en oplossingsgerichtheid

De Boer vindt mij als AgriCoach om zeer uiteenlopende redenen en via allerlei ingangen. Je kunt het zo gek niet bedenken. Maar over het algemeen is het kenmerkend dat ze een onafhankelijke gesprekspartner zonder eigen belangen missen en dat ze stranden in wet- en regelgeving en opgelegde beperkingen, tevens gebukt gaan onder zeer moeilijke en zware omstandigheden, druk en vele problemen waarvoor ze zelf moeilijk een oplossing kunnen vinden. Ook worden ze daarbij vaak niet ondersteund en er al zeker niet in begeleid. De Accountant gaat er zakelijk in en is veelal afstandelijker en minder praktijkgericht in hun optiek, de leveranciers en banken hebben hun eigen visie en belangen en de familie is vaak niet objectief en wil men ook niet belasten, met alle respect voor de genoemde partijen en hun intenties. Ik kijk dit al jaren met lede ogen aan en ben ontzettend blij en dankbaar dat ik nu op het punt beland ben dat ik als AgriCoach met mijn kennis en ervaring een bijdrage kan leveren aan oplossingen voor deze boeren en in het algemeen voor de problematiek in deze zó belangrijke sector. Farmers feed the world, dat mogen we nooit vergeten.

Regelmatig vindt de boer mij echter ook vanuit een luxepositie. Dat is natuurlijk bijzonder mooi. Zo’n boer wil graag vernieuwen, zich ontwikkelen, out of the box denken, duurzaam boeren, succesvoller boeren en een beter, makkelijker en gelukkig leven leiden, bewuste keuzes maken en een bijdrage leveren aan de maatschappij. Te gek, daar wordt ik óntzettend blij van! Wat ik daarover absoluut kwijt wil is dat een boer geen duffe en ouderwetse ondernemer is in de regel, maar een creatieve vakidioot met sprankelende geest en drive. Héérlijk en een eer om mee te werken. Diep respect voor elke boer!

Boeren zijn survivors

Ik kom zelf uit een agrarische familie en heb als kind veel op de boerderijen vertoefd en daar enorm van genoten. De gesprekken aan de keukentafel en op het erf zijn mij altijd bijgebleven en speelden een grote rol in ons leven. Het boerenleven was niet makkelijk en er moest altijd hard gewerkt worden, vaak moest er een oneerlijke strijd gestreden worden en regelmatig werd het boeren ook bijna onmogelijk gemaakt door gewoonweg pech, maar ook door beperkingen, handhavingen, veranderde wet- en regelgeving en de machtspositie in de sector. Ik ben trots, blij en heel dankbaar deze mooie achtergrond te hebben meegekregen. Helaas heb ik mijn familie ook vaak bedrogen en bestolen zien worden, daardoor het onderspit zien delven en heb ik hen ook als ondernemers zien winnen én verliezen. Wat altijd wint en overleeft, is de passie van de boer, de liefde voor het vak en de natuur, het vee, het veld, de familie, de roots, de vrijheid, ondanks alle beperkingen en hoe groot de tegenslag ook is. Boeren zijn survivors. Het zit ook in mijn hart en nieren en al heb ik een andere weg afgelegd en een ander levenspad gelopen, wat ben ik blij dat ik met deze achtergrond nu zoveel kan betekenen voor de boer van nu en daarmee het verschil kan maken.

Passie als basis, gecombineerd met boerenverstand

Na mijn werkzame leven in ons familiebedrijf, de Accountancy en Marketing branche in de agrarische sector, heb ik mij jarenlang verdiept in hoe het ook anders kan, beter kan en wat de boer nodig heeft. Ik vond het een gemis dat de boer geen onafhankelijk advies ontvangt en besloot daarom de uitdaging aan te gaan maandelijks gratis nieuwsbrieven met de belangrijkste high-lights op fiscaal gebied en de belangrijkste subsidieregelingen te verstrekken. Dat doe ik nog steeds met veel plezier. Ik weet dat boeren daarin geïnteresseerd zijn uit eigen ervaringen, maar onderzoek heeft dat ook aangetoond. Daarmee is het mogelijk elke boer in Nederland onafhankelijk te informeren en is er ook uiteindelijk een ingang voor onafhankelijk advies en coaching. Waar de boer strandt, kunnen wij een helpende hand, een onafhankelijke gespreks- en sparringspartner, een luisterend oor aanreiken of kunnen ze een second opinion aanvragen. Wij zijn daarvoor benaderbaar en onpartijdig. Want een fiscaal en subsidieadvies is natuurlijk niet afdoende om een beslissing op te baseren. Wat echt duurzaam en succesvol is, is passie als basis gecombineerd met boerenverstand.

De kracht van de boer

Verder geloof ik sterk in de kracht van verbinden en nog meer in de passie en de kracht van de boer. Ik ben er als AgriCoach van overtuigd dat iedere boer zijn of haar eigen oplossingen kan formuleren en dat als we boeren bij elkaar kunnen brengen, dit voor nieuwe en betere oplossingen zal zorgen. Sterker nog, voor een betere wereld. Dat is dan ook mijn passie, droom en doel. Het formeren, transformeren en empoweren van de boer om kennis te delen en eigen oplossingen te creëren. Ik ben dan ook erg blij dat de boer op dit moment zelf zo goed en zo krachtig verbindt en mag van ganser harte hopen dat dit een positieve ontwikkeling is die nog lang en goed z’n vruchten af zal werpen.

Blijf op de hoogte

Wilt u de gratis fiscale en subsidie tips van AgriBusiness (mijn agribusiness) maandelijks ontvangen? Meld dit dan even vrijblijvend via deze link. U wordt dan ook automatisch op de hoogte gehouden over onze aankomende bijeenkomsten voor boeren en nieuwe blogs over mijn ervaringen als AgriCoach.

Met hartelijke groet,

Bianca Coenen

AgriCoach – Agrarisch CoPartner

AgriBusiness