Uitreiking nieuwe btw-identificatienummers gestart

Sinds deze maand stuurt de Belastingdienst eenmanszaken het nieuwe btw-identificatienummer (het btw-id) dat vanaf 1 januari 2020 geldig is. In totaal ontvangen deze maand circa 1.3 miljoen ondernemers dit nieuwe btw-id.

Nieuw btw-identificatienummer

Het niewe btw-identificatienummer is een persoonlijk, uniek nummer dat net als het huidige nummer bestaat uit: NL – negen cijfers – B – twee cijfers. Dit nummer vervangt het bestaande btw-identificatienummer, maar dan zonder dat daarin het burgerservicenummer (BSN) is verwerkt. Daardoor is het nieuwe id-nummer minder gevoelig voor identiteitsfraude. Het nieuwe btw-id dient iedere ondernemer met een eenmanszaak met ingang van 1 januari 2020 te gebruiken voor alle contacten met klanten en leveranciers.

Wettelijke eisen

Vanaf 1 januari 2020 moeten de betreffende ondernemers het btw-id op facturen en hun website vermelden om zich te identificeren als btw-plichtig ondernemer. Daarmee voldoen zij aan de wettelijke eisen.

BTW-nummer Belastingdienst ongewijzigd

Ondernemers houden hun huidige btw-nummer wel voor communicatie met de Belastingdienst en voor hun btw-aangifte.

Handel in de EU

Drijft u ook handel in de Europese Unie? In dat geval is het nieuwe identificatienummer vanaf 1 januari 2020 te verifiëren in het uitwisselingssysteem voor btw-informatie (VIES). Dit is met name van belang voor de btw-teruggaaf uit andere EU-lidstaten.

Btw-teruggave andere landen

Voor de btw-teruggave uit andere EU-landen u (of wij als adviseur) inloggen met de huidige gebruikersnaam op het portaal op belastingdienst.nl/eubtw. Dit is het omzetbelastingnummer met daarvoor ‘NL’. De Belastingdienst geeft het nieuwe btw-id door aan de EU-belastingdiensten, waarbij u verzoekt om btw-teruggaaf

Tips

Heeft u een eenmanszaak? Zorg er dan tijdig voor dat uw facturen, website en andere communicatiemiddelen zijn aangepast. Geef het nieuwe nummer ook vroegtijdig door aan relevante contacten en relaties zoals leveranciers, zodat zij het nieuwe btw-id ook bijtijds aan u doorgeven en u dit vervolgens waar nodig kunt aanpassen in uw software en administratie.

 

Door: Bianca Coenen B Ec B Com – Agrarisch CoPartner, AgriBusiness

Bronnen: Belastingdienst, AgriBusiness