Succesvoller boeren in de coronacrisis

Veel bedrijven vrezen voor hun voortbestaan als de coronacrisis nog lang aanhoudt. Bijna de helft van de ondernemers in het Nederlandse bedrijfsleven verwacht dat het voortbestaan van hun bedrijf in gevaar komt als de coronacrisis langer dan een half jaar duurt.

Om deze reden willen wij boeren met elkaar verbinden via gratis en laagdrempelige online “AgriBusiness Steun Sessies”. De insteek is het samen brengen van agrarische ondernemers om te discussiëren over de huidige gezamenlijke problematiek c.q. onderwerpen en thema’s, elkaar zo te versterken, steunen en samen de oplossingen te creëren om succesvoller te boeren.

Toekomstverwachtingen

Mocht de coronacrisis langer dan 12 maanden duren, dan verwacht maar liefst 60% dat het doek voor hun bedrijf valt in de huidige vorm. Een ruime meerderheid van de ondernemers gaat uit van een daling van de omzet in het tweede kwartaal van 2020. Dit melden het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW op basis van een onderzoek dat begin april onder bedrijven werd gehouden.

Uit het onderzoek van begin april blijkt dat ruim 15% van ondernemend Nederland op dat moment verwachtte de continuïteit van hun bedrijf niet te kunnen handhaven als de coronacrisis langer dan 2 maanden duurt en ongeveer 1 op de 3 van alle Nederlandse ondernemers als de crisis langer dan 3 tot 6 maanden duurt. Van de ondernemingen met minder dan 20 mensen in dienst verwacht meer dan 1 op de 5 ondernemers de crisis niet te overleven in de huidige vorm, als deze langer dan 2 maanden duurt. Mocht de crisis langer dan een half jaar duren dan vreest meer dan de helft van de kleinere bedrijven voor hun voortbestaan. Bedrijven met meer dan 50 werknemers verwachten minder snel in gevaar te komen.

Ongeveer 75% van alle ondernemers ging uit van een afname van de omzet door corona in het tweede kwartaal, bijna de helft verwacht een omzetdaling van meer dan 20%. Bijna 25% van de bedrijven verwacht de hoeveelheid personeel met meer dan 20% te moeten reduceren als gevolg van de coronacrisis.

Samen succesvoller

Deze cijfers van het CBS zijn natuurlijk en helaas een afspiegeling van wat wij zien en ervaren in de sector. De afgelopen periode hebben wij dan ook gebruikt om goed naar boeren te luisteren en na te denken over hoe wij hierop kunnen anticiperen om hen het beste te ondersteunen in deze moeilijke tijd. We zijn tot de conclusie gekomen dat we de boer geheel in onze eigen lijn/visie het beste kunnen versterken door boeren met elkaar te verbinden via online AgriBusiness Steun Sessies. De insteek is het samen brengen van ondernemers om te discussiëren over gezamenlijke problematiek c.q. onderwerpen en thema’s, elkaar zo te versterken, steunen en samen oplossingen te creëren om succesvoller te boeren.

We starten zo snel mogelijk. Wil je hierbij aanwezig zijn? Laat het ons weten door gebruik te maken van ons antwoordformulier. Wij maken er werk van!

 

Meer informatie?

Wil je het nog even parkeren, maar wel op de hoogte blijven van onze aankomende AgriBusiness Steun Sessies? Schrijf je dan snel, makkelijk en vrijblijvend in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrieven via deze link. Zo blijf je ook automatisch op de hoogte de belangrijkste agrarische actualiteiten, het fiscale nieuws en ontvangt u interessante subsidietips op regelmatige basis.

Samen succesvoller boeren!

 

 

 

Door: Bianca Coenen B Ec B Com – Agrarisch CoPartner / AgriCoach, AgriBusiness

Bronnen: CBS, AgriBusiness