Energiebedrijven mogen energielevering aan kleinverbruikers niet zomaar beëindigen omdat de prijzen voor energie zijn gestegen. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) naar aanleiding van meldingen bij haar consumentenloket ACM ConsuWijzer.

Opzegging leveringsovereenkomst

De ACM heeft verschillende meldingen ontvangen van kleinverbruikers die een brief van hun energieleverancier hebben gekregen waarin het bedrijf de leveringsovereenkomst opzegt. Ook krijgt de ACM vragen van klanten die van hun leverancier te horen krijgen dat hun overeenkomst met een vaste prijs wordt beëindigd en zij een overeenkomst met een variabele prijs krijgen aangeboden. Energieleveranciers beroepen zich hierbij op algemene voorwaarden of stellen dat er sprake is van wanbetaling.

Schriftelijke betalingsherinnering

Het zonder waarschuwing en zonder opzegtermijn beëindigen van de levering is echter nooit toegestaan. Het beëindigen van de energielevering omdat een klant niet heeft betaald mag alleen als de leverancier daarvoor al schriftelijk een betalingsherinnering heeft gestuurd en daarbij is gewezen op de mogelijkheid van schuldhulpverlening. Dit is geregeld in de Regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers van elektriciteit en gas.

Advies ACM

De ACM adviseert kleinverbruikers die hiermee te maken krijgen een brief of email naar hun leverancier te sturen waarin zij erop wijzen dat de leverancier de overeenkomst niet mag beëindigen en de levering niet mag stoppen op deze gronden. De ACM zal de bedrijven daarop ook aanspreken naar aanleiding van de ontvangen meldingen.

Toezicht door de ACM

Bedrijven mogen alleen energie leveren aan kleinverbruikers als ze in het bezit zijn van een vergunning van de ACM. De ACM houdt in de gaten of leveranciers betrouwbare levering van gas en elektriciteit aan hen goed genoeg kunnen borgen. Zij hoeven er niet voor te vrezen geen gas of elektriciteit meer te ontvangen als hun leverancier toch in financiële problemen komt.

Intrekken vergunning

De ACM kan niet ingrijpen in de financiën van een bedrijf, maar kan wel de vergunning intrekken als de leveringszekerheid in het geding is. Alle klanten van het bedrijf worden dan ‘verdeeld’ naar de overige vergunninghouders. Kleinverbruikers krijgen dan vanzelf een nieuw energiecontract van een nieuwe leverancier en kunnen na 30 dagen bepalen of ze klant willen blijven bij deze leverancier.

Een faillissement van een leverancier kan helaas wel nadelige financiële gevolgen hebben voor de kleinverbruikers, bijvoorbeeld als deze nog geld te goed heeft of omdat hij meer moet gaan betalen bij een andere leverancier na de verdeling.

Meer informatie

Voor meer informatie en het doen van online meldingen kun je terecht op de website van ACM ConsuWijzer.

 

Wil je op de hoogte blijven van meer subsidienieuws, tips en actualiteiten en ben je nog niet ingeschreven voor onze nieuwsbrieven? Doe dit dan direct even gratis en vrijblijvend via deze LINK.

 

Door: Bianca Coenen B Ec B Com, AgriCoach, erkend Agrarisch Bedrijfsadviseuse – AgriBusiness

Bronnen: ACM, AgriBusiness