Wil je met je bedrijf omschakelen naar duurzame landbouw? Dan is dit het moment! Per 1 november aanstaande kun je namelijk een SABE (Subsidiemodule agrarische bedrijfsadvisering en educatie) voucher aanvragen voor het opstellen van een bedrijfsplan met dit doel, door een erkende bedrijfsadviseur.

Duurzame landbouw

De bedrijfsplanvoucher is bestemd voor agrariërs die hun landbouwbedrijf willen verduurzamen. Met duurzame landbouw wordt in dit verband extensieve landbouw met minder stikstofuitstoot bedoeld.

Door middel van het opstellen van een bedrijfsplan heb je een goede basis om te slagen met de omschakeling naar duurzame landbouw en om een financiering bij bijvoorbeeld een bank, het Investeringsfonds Omschakeling Landbouw of een andere partij aan te vragen.

Voorwaarden

Je kunt een bedrijfsplanvoucher ontvangen als je het bedrijfsplan laat maken door een erkende bedrijfsadviseur met aandachtsgebied E3 of E4. Lees meer hierover op webpagina Erkende agrarische bedrijfsadviseurs. AgriBusiness is één van deze geselecteerde, erkende Adviseurs. Je kunt dus ook bij ons terecht.

Interessant is dat je deze voucher kunt aanvragen náást een eventuele SABE voucher die je eerder dit jaar hebt ontvangen voor bedrijfsadvies van een erkende agrarische bedrijfsadviseur. Je kunt dit subsidiebedrag dus als een mooie aanvulling of opvolging gebruiken.

Bedrijfsplan

Het bedrijfsplan dient inzicht te geven in de manier waarop je bedrijf technisch en inhoudelijk omschakelt naar duurzame landbouw, maar ook in de bedrijfseconomische kant van de omschakeling.

In het plan moeten daarnaast in elk geval de volgende onderdelen zijn opgenomen:

•  beschrijving van het bedrijf op dit moment: activiteiten, grootte, SWOT-analyse;
•  het plan om je producten te verkopen nadat je bent omgeschakeld;
•  maatregelen en investeringen voor de omschakeling;
•  begroting voor de omschakeling;
•  haalbaarheid van de omschakeling.

Tevens laat het bedrijfsplan zien hoe jouw bedrijf bijdraagt aan minimaal 5 van de onderstaande onderwerpen:

1. minder uitstoot van stikstof (verplicht onderwerp);
2. minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen;
3. minder uitstoot van broeikasgassen;
4. minder uitstoot van nitraat;
5. grotere biodiversiteit;
6. meer duurzaam bodembeheer;
7. meer hergebruik van veevoer;
8. meer dierenwelzijn en diergezondheid.

Budget

Je ontvangt een voucher voor maar liefst 80% van de kosten voor het opstellen van je bedrijfsplan. De voucher is maximaal € 6.000 waard. Hiermee kun je dus je Adviseur betalen.

Aanvragen

Je kunt deze voucher aanvragen van 1 november tot en met 15 december 2021. Hiervoor heb je minimaal eHerkenning niveau 2+ nodig. Heb je deze nog niet? Vraag dan nu alvast je eHerkenning aan! In de aanvraag geef je ook een minimisverklaring af.
Volledige aanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst. De aanvragen die goedgekeurd zijn krijgen een voucher totdat de subsidiepot leeg is. Deze bedraagt in totaal Euro 1,866 miljoen.

Ons advies

Heb je plannen om over te schakelen naar duurzame(re) landbouw of ben je er al mee begonnen? Laat je dan absoluut ondersteunen door een erkend Adviseur om hier samen een sterk bedrijfsplan voor te maken. Onderzoek en de praktijk tonen namelijk aan dat de ondernemers die dit doen, veel meer kans van slagen hebben en ook sneller tot een goed resultaat komen. Een kleine investering die zich dus vertaald in resultaat. Samen weet je meer en ben je sterker. Dat zorgt voor synergie. Met deze subsidie en een erkende Adviseur komt dat vast en zeker goed!

Antwoorden of support nodig?

Heb je vragen over deze subsidie, de aanvraag of ondersteuning nodig bij het opstellen van je bedrijfsplan? Neem dan contact met ons op. We staan met veel passie en enthousiasme voor je klaar! Bel (088) 505 55 05 voor het maken van een afspraak, of stuur je vraag naar info@agribusiness.nl. Afspraken kunnen zowel op locatie, alsook online plaatsvinden.

Wil je op de hoogte blijven van meer subsidienieuws, tips en actualiteiten en ben je nog niet ingeschreven voor onze nieuwsbrieven? Doe dit dan direct even gratis en vrijblijvend via deze LINK.

 

Door: Bianca Coenen B Ec B Com, AgriCoach, erkend Agrarisch Bedrijfsadviseuse – AgriBusiness

Bronnen: RVO, AgriBusiness