Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen zakelijke gebruikers subsidie aanvragen voor een zonneboiler, warmtepomp, aansluiting op een warmtenet, kleinschalige windturbines en zonnepanelen. Voor zakelijke gebruikers is er in 2022 een verhoging van de subsidiebedragen voor warmtepompen doorgevoerd. Deze geldt in principe voor 3 jaar.

Subsidie voor zakelijke gebruikers en VVE’s

Verduurzaam je productieproces, gebouw of te verhuren woning met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers met een (hybride) warmtepomp en een zonneboiler.

Voor Vereniging Van Eigenaars (VVE’s) geldt de ISDE, naast een warmtepomp en zonneboiler, ook voor een centrale aansluiting op een warmtenet van een appartementengebouw. Voor bedrijven en VVE’s is daarnaast tot en met 31 december 2023 subsidie beschikbaar voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.

Voorwaarden

LET OP! Er zijn nogal wat voorwaarden verbonden aan deze subsidie. Het is goed deze vooraf goed door te nemen, zodat je er zeker van bent dat je achteraf geen subsidie misloopt. Uiteindelijk zijn het allemaal puntjes die je makkelijk af kunt tikken als je accuraat bent. Hier komen ze:

• Je hebt een geldig KVK-nummer (dit is niet nodig als je een particuliere commerciële verhuurder bent en een warmtepomp en zonneboiler voor het huurpand koopt);
• Je vraagt eerst de subsidie aan, voordat je de koopovereenkomst voor het apparaat sluit;
• Je laat het apparaat in Nederland installeren;
• Je neemt de warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen en/of windturbine in gebruik binnen 12 maanden nadat je de beslissing over de subsidieaanvraag hebt ontvangen.
• Je hebt bij het vaststellen van de subsidie een bewijs nodig dat een bouwinstallatiebedrijf het apparaat heeft geïnstalleerd;
• Je hebt een factuur en betaalbewijs nodig van de aanschaf en van de installatie door het bouwinstallatiebedrijf;
• Je verkoopt of verwijdert het apparaat niet binnen een jaar na de datum van de vaststelling van de subsidie;
• Je hebt geen recht op subsidie als er al eerder subsidie is verstrekt voor de betreffende maatregel en/of het betreffende apparaat.
• En deze laatste is héél belangrijk om nader af te stemmen met je accountant of fiscaal adviseur: Ook heb je geen recht op subsidie als je hiervoor fiscaal voordeel krijgt binnen de Energie-investeringsaftrek (EIA)! Ga dus na wat in jouw situatie voordeliger is.

Voorwaarden per maatregel

Bekijk de voorwaarden per maatregel om te zien of je daadwerkelijk in aanmerking komt via de website van RVO.

Stappenplan

Wil je het indienen van je subsidieaanvraag goed voorbereiden? Doorloop dan eerst het stappenplan op de site van de RVO. Je leest daar in een aantal eenvoudige stappen wat je moet doen om je aanvraag succesvol af te ronden.

Aanvragen

Als je alle mogelijkheden en de voorwaarden per maatregel hebt doorgenomen en alle benodigde documenten paraat hebt, kun je de aanvraag meteen indienen via deze link naar de website van RVO.

Afhandeling

Meer dan 80% van de aanvragen wordt binnen 8 weken afgehandeld. Na goedkeuring volgt een verlening waarmee je een reservering ontvangt op het subsidiebudget. Daarna heb je 12 maanden de tijd om het project daadwerkelijk te realiseren en daarna weer 13 weken om een vaststelling in te dienen. Bij akkoord op het vaststellingsverzoek ontvang je het toegekende subsidiebedrag vervolgens binnen maximaal 1 week.

Vragen?

Met vragen en/of opmerkingen ben je altijd welkom. Stuur ze naar info@agribusiness.nl of bel met ons secretariaat via het nummer (088) 505 55 05. We zitten voor je klaar!

Door: Bianca Coenen B Ec B Com, AgriCoach, erkend Agrarisch Bedrijfsadviseuse – AgriBusiness

Bronnen: RVO, AgriBusiness