Anticipeer op aanhoudend hoge prijzen voor voedsel en energie
Volgens analisten van de Wereldbank houden de hoge voedsel- en energieprijzen nog zeker tot eind 2024 aan. De piek wordt dit jaar wel bereikt, maar ook de twee jaar daarna zal onze voeding naar verwachting nog duurder zijn dan in de afgelopen jaren en zal deze ontwikkeling een nadelig effect hebben op de energietransitie. De prijzen voor energie waren sinds de oliecrisis in 1973 niet meer zo hoog als nu. De belangrijkste oorzaak is de oorlog in Oekraïne.
Fikse prijsstijging grondstoffen en voeding
De Wereldbank berekent een prijsindex voor agrarische grondstoffen en voeding, waarbij 2010 met een index van 100 het referentiejaar is. In 2020 was deze gemiddelde prijsindex nog 87,5, maar vorig jaar steeg deze naar 108,7 en voor dit jaar voorspelt de Wereldbank zelfs een index van 127,9. Een fikse stijging dus.
Lichte daling in 2023 en 2024
De Wereldbank rekent voor 2023 toch op een lichte daling van de prijzen voor agrarische grondstoffen en voedsel met een prijsindex van 118,0. In 2024 zakt dat naar verwachting naar 117,8.
Tarwe, energie, kunstmest, palmolie en pluimveevlees worden in 2022 fors duurder dan in 2021. Maar ook op dit gebied verwachten de analisten een matiging in de aankomende jaren 2023 en 2024. Desalniettemin zijn dit prijsstijgingen van ongekende hoogte ten opzichte van de afgelopen decennia. Dat kan niemand ontgaan zijn.
Uiteraard is deze informatie onder voorbehoud, aangezien de ontwikkelingen op de grondstoffenmarkten sterk afhangen van de duur van de oorlog in Oekraïne en de omvang van de sancties die tegen Rusland worden ingesteld.
Hoe anticipeer je hierop?
In de praktijk wenden zich in reactie op deze bizarre omstandigheden logischerwijze boeren tot ons met al net zo ongekende probleemsituaties ten aanzien van hun verdienmodel door deze sterk onder druk staande prijzen. De bekende mogelijkheden en wegen zijn beperkt(er).
In elk geval is het zaak te blijven ondernemen, dus te anticiperen op deze sterk veranderende omstandigheden. Dat is gelukkig aan de meeste boeren wel besteed. Daarnaast is het echter ook zaak kritisch na te gaan of in een dergelijke uitzonderlijke situatie de standaard, voor de hand liggende oplossingen, wel werken, of dat juist een deels of geheel vernieuwende visie beter werkt en hoe je hier je voordeel mee kunt doen. De oplossing ligt wellicht dus in een andere, onverwachte, maar ook soms heel vertrouwde hoek, die misschien wel over het hoofd wordt gezien. Een crisis hoeft dan ook niet altijd een ondergang te zijn, maar kan achteraf ook een zegen zijn, mits je er op de juiste manier op geanticipeerd hebt. Gelukkig blijkt uit de praktijk ook dat minder voor de hand liggende oplossingen wel erg succesvol kunnen zijn.
Sparren over een optimaal verdienmodel
Wij zoeken deze grenzen, uitdagingen en mogelijkheden graag met je op. Sparren met een erkende en gespecialiseerde AgriCoach of een andere agrarische ondernemer in dezelfde of juiste een geheel andere situatie werkt dan goed, blijkt uit de praktijk.
Heb je daar interesse in? Meld je dan direct bij ons secretariaat, zodat we dit voor je kunnen arrangeren. Je ontvangt in elk geval een gratis sparringsessie met een AgriCoach, waaruit al vrij snel duidelijk wordt of er een klik is die toegevoegde waarde biedt. Het kost je slechts een (beeld)belletje en niet veel tijd. Het kan desalniettemin het verschil maken en je veel opleveren. We staan bekend om onze hoge slagingspercentages ten aanzien van de coachdoelen van onze coachees.
Uiteindelijk gaan we altijd voor een persoonlijk gesprek waarbij we elkaar recht in de ogen kunnen kijken, als het om heikele of moeilijke kwesties gaat en er constructief naar een oplossing toegewerkt moet worden.
Wacht dus niet langer, maar zet nú de eerste stap naar een optimaal verdienmodel en een bericht naar info@agribusiness.nl of bel met (088) 505 55 05.
Meer weten?
Meer informatie tref je ook aan in het rapport ‘Commodity Markets Outlook’ van de Wereldbank.
Door: Bianca Coenen B Ec B Com, AgriCoach, erkend Agrarisch Bedrijfsadviseuse – AgriBusiness
Bronnen: Worldbank, AgriBusiness