Bereid je goed voor op verplichte duurzaamheidsrapportage

Welke impact heeft jouw onderneming op de wereld? Die vraag moeten veel bedrijven vanaf 2024 beantwoorden in een verplichte duurzaamheidsrapportage: de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). In dit verslag laat je zien wat je doet op het gebied van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wat betekent de CSRD voor jou en hoe bereid je je voor op deze nieuwe regelgeving?

Duurzaam ondernemen wordt steeds minder vrijblijvend. Niet alleen omdat klanten steeds vaker willen weten waar een product vandaan komt, maar ook omdat overheden klimaatverandering willen tegengaan. Zeker in onze sector is dit alom bekend en aan de orde van de dag. De CSRD moet nu duidelijk maken of Europese bedrijven hun steentje bijdragen aan dit doel.

CSRD: de verplichte duurzaamheidsrapportage

In de verplichte duurzaamheidsrapportage presenteer je als ondernemer aan de EU wat je precies hebt gedaan op het gebied van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. De CSRD heeft gevolgen voor zowel kleine als grote organisaties.

Per wanneer en voor wie geldt de CSRD?

De CSRD geldt per 1 januari 2024 voor bedrijven die nu ook al aan de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) moeten voldoen. De CSRD-richtlijn is namelijk een opvolger van de eerdere NFRD. Een belangrijk verschil tussen de twee regelgevingen is echter dat de CSRD gaat gelden voor veel meer bedrijven dan de huidige NFRD doet.

Vanaf 2025 wordt de duurzaamheidsrapportage ook verplicht voor grote bedrijven die nu niet onder de NFRD vallen. Een bedrijf is groot als het voldoet aan minimaal twee van de drie onderstaande voorwaarden:

1. Meer dan 250 medewerkers
2. Meer dan 40 miljoen euro omzet per jaar
3. Meer dan 20 miljoen euro op de balans

Duurzaamheidsrapportage en het mkb

Voor beursgenoteerde mkb-bedrijven geldt de CSRD vanaf 1 januari 2026. De niet-beursgenoteerde mkb-bedrijven zullen daarna waarschijnlijk volgen als we de experts geloven. Het lijkt hen dan ook verstandig nu alvast voorbereidingen te treffen door je om te beginnen in elk geval alvast te verdiepen in de richtlijn. Bij deze. Vanaf 2024 moeten grote bedrijven namelijk al gaan rapporteren over hun hele keten. Ze zullen daardoor strenger kijken naar hun aanbieders en dienstverleners om te voldoen aan de aan de duurzaamheidsrapportage gestelde eisen.

Aanreiken en controle CRSD

De CSRD is een richtlijn die is aangenomen door de Europese Commissie en is onderdeel van Europese wetgeving. Hoe het duurzaamheidsverslag er precies uit moet zien, is jammer genoeg nog niet bekend omdat de EU hier nog over beslist. Indienen van het verslag verloopt in elk geval via een online portal. De rapportage wordt vervolgens gecontroleerd.

TO DO

In dit kader, maar ook los hiervan en ongeacht de grootte van je onderneming, is het dus raadzaam om nu voor te sorteren op de aankomende wet- en regelgeving en al na te gaan hoe duurzaam je product is, wat de maatschappelijke impact van je dienst is, hoe het gemaakt, vervoerd en verwerkt wordt, etc. Dat zijn namelijk de onderdelen die straks aan bod komen in de rapportage.

Als ondernemer ben je waarschijnlijk al gewend om met afnemers en leveranciers te praten over inkoopprijzen, levering of afvalverwerking. Voeg daar dan nu ook, net als ons, het vaste punt duurzaamheid aan toe en maak er een verslag van met de antwoorden op je vragen. Zo heb je ook al een voorsprong op het gebied van het bemachtigen van een aantal mogelijke (aankomende) subsidies in deze hoek.

Rapporteren

Inventariseer bijvoorbeeld hoe je pand verwarmd wordt, waar je energie vandaan komt, hoe je producten gemaakt en vervoerd worden en hoe het zit met je afvalverwerking en recycling. Met dit lijstje leg je al een mooie basis voor je verslag over hoe duurzaam je onderneming is en heb je een nette voorsprong gemaakt, zodat je straks makkelijk op de aankomende veranderingen kunt anticiperen. Stel vragen, doe onderzoek en leg de uitkomsten daarvan voor jezelf vast, zodat je in één klap ook de antwoorden hebt op alle vragen van afnemers, leveranciers en klanten.

Starten met verduurzamen?

Word je je er door je research en rapportage bewust van dat er veel te verbeteren valt ten aanzien van duurzaamheid in je onderneming en zijn er aspecten die je echt wil verduurzamen? Dan kun je vertrouwen op onze support. Wij staan met gedeelde passie voor je klaar om met je te sparren over dit onderwerp en de weg ernaar toe.

Je kunt van ons altijd een gratis en vrijblijvend, oriënterend gesprek ontvangen om je mogelijkheden te verkennen. Onze garantie is toegevoegde waarde voor de door jou geïnvesteerde tijd. Voel je vrij en bel ons voor een afspraak of vrijblijvend telefonisch gesprek op (088) 505 55 05 of stuur een mailtje naar info@agribusiness.nl. Je bent van harte welkom!

Door: Bianca Coenen B Ec B Com, AgriCoach, erkend Agrarisch Bedrijfsadviseuse – AgriBusiness

Bronnen: RVO, AgriBusiness