Investeringsregeling POP3+ 2022 opent

Van 1 december 2022 tot en met 31 januari 2023 opent de interessante investeringsregeling POP3+ 2022. Deze subsidie kan worden aangevraagd door álle landbouwers. De regeling is bedoeld om agrarisch ondernemers te stimuleren in de aanschaf van duurzame investeringen voor hun bedrijf. Zeg nu zelf, wie is daar op dit moment niet mee bezig?

Investeren in groen economisch herstel

POP3+ 2022 is een nieuwe regeling, gebaseerd op de subsidie Investeren in groen-economisch herstel. De openstelling is al gepubliceerd in de Staatscourant.

Er is een bedrag van 14 miljoen euro beschikbaar vanuit resterende Rijksmiddelen uit het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3+), dat eind dit jaar afloopt.

Het doel van de openstelling is allereerst om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en synthetische meststoffen te reduceren, en de productie van hernieuwbare energie te stimuleren.

Voorwaarden

De subsidie kan worden aangevraagd door alle landbouwers. Er geldt een subsidiepercentage van 40%, en de openstelling vindt plaats onder de POP3+ voorwaarden.

Verdere communicatie over de openstelling vindt halverwege november plaats via onder meer de reguliere kanalen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die de regeling zal uitvoeren. Deze moeten we je dus helaas nog even schuldig blijven, maar we houden je natuurlijk op de hoogte van bijzonderheden.

Je kunt wel alvast zien voor welke investeringen je subsidie kunt aanvragen in bijlage 5 van de regeling in de Staatscourant. Hierbij kun je denken aan de meest uiteenlopende investeringen van (datagedreven) plaats-, dier of plantspecifieke systemen voor monitoring, behandeling en/of toediening waarmee agrarische bedrijfsprocessen worden ondersteund in de precisielandbouw en smartfarming, datagedreven sensorsystemen, analysesystemen zoals beslissingsondersteunende modellen en/of autonome mechanisatie waarmee agrarische (bedrijfs-)processen worden ondersteund, maar ook investeringen op het gebied van water, droogte en verzilting, natuurinclusieve landbouw en kringlooplandbouw.

Al met al voor de meeste boeren een zeer mooie tegemoetkoming van de overheid als ondersteuning van de gezamenlijke duurzaamheidsdoelen.

Blijf op de hoogte

Wil je zeker niets missen, op de hoogte blijven van actuele agrarische tips, inspirerende en leerzame succes- en ervaringsverhalen uit de sector ontvangen? Schrijf je dan gratis en vrijblijvend in voor onze nieuwsbrieven via de onderstaande button.

 

 

 

Door: Bianca Coenen B Ec B Com, AgriCoach, erkend Agrarisch Bedrijfsadviseuse – AgriBusiness

Bronnen: Ministerie van LNV, RVO, AgriBusiness