Opnieuw openingen SABE regeling

Duurzaam boeren moeten en doen we allemaal. Dat betekent ook alsmaar leren over omschakelen naar extensieve, natuurinclusieve, kringloop- of biologische landbouw, maar ook andere agrariërs helpen duurzamer te werken. Dit kost veel tijd en geld.

Gelukkig kun je met een onderdeel van de Subsidiemodule agrarische bedrijfsadvisering en educatie (SABE) voor dit nobele en nodige doel, dat ons zó na aan het hart ligt, binnenkort weer vouchers of subsidie aanvragen.

We informeren je alvast nader over de aankomende openstellingen, zodat je deze welverdiende tegemoetkoming zeker niet hoeft te missen.

Aankomende openstellingen

De SABE regeling is nu onderdeel van het Nationaal Strategisch Plan / GLB 2023-2027. Daarbij is de regeling ook beperkt aangepast. De definitieve data van de eerstvolgende openstelling (deze worden nog gepubliceerd in de Staatscourant) zijn als volgt:

1 september 2023 voor alle vouchers (adviesvouchers, bedrijfsplanvouchers, cursusvouchers en opleidingsvouchers)
2 oktober 2023 een openstelling van de demonstratiebedrijven en de (praktijk)leernetwerken (voorheen projectsubsidies genoemd).

Beperkte aanpassing voor veehouders met piekbelasting

In het kader van de stikstofaanpak en in het bijzonder de piekbelasting is verder besloten om een aparte openstelling van de SABE-regeling te organiseren voor deze doelgroep. Hierbij wordt de huidige nationale SABE-regeling beperkt aangepast. Deze openstelling betreft alleen adviesvouchers, beperkt voor erkende adviseurs in aandachtsgebieden E1 en E3. AgriBusiness voldoet hieraan en neemt voorbereidend al deel aan webinars en informatiesessies over deze regeling. Het is de bedoeling dat deze openstelling vanaf juli/augustus 2023 een feit is.

Subsidie aanvragen

Wil je aan de slag met duurzaamheidsdoelen of ben je er (als verwacht) al volop mee bezig? Neem dan alvast contact met ons op voor een gratis, vrijblijvend kennismakingsgesprek of bel met ons nummer (088) 505 55 05 voor meer informatie. Mail naar info@agribusiness.nl kan natuurlijk ook.

De afgelopen rondes zagen we vaak dat mensen hun duurzame doelen en de aanvraag niet goed timen en dan buiten wal en schip vallen ten aanzien van deze regeling. Dat is erg jammer als het voorkomen kan worden. Natuurlijk vallen praktijk en regeling nooit optimaal samen, maar door er tijdig naar te kijken en erop te anticiperen, maar je tenminste optimaal gebruik van hetgeen jou toekomt en loop je niets mis waar dat niet nodig is. Altijd welkom! We helpen je graag verder.

 

 

 

Door: Bianca Coenen B Ec B Com, AAA (AgriCoach, erkend Agrarisch Bedrijfsadviseuse, AgriColumniste) – AgriBusiness

Bronnen: RVO, VAB, AgriBusiness