Van stinkende stopper naar uitblinkende topper

Zéér succesvolle ondernemer

Telefonisch hadden we vooraf al het een en ander afgestemd, nadat ik benaderd werd. Ondanks dat ik zijn beknopte verhaal en situatie helemaal begreep en hoorde, was mijn eerste indruk dat ik sprak met een zéér succesvolle ondernemer die zijn zaakjes, plannen én toekomst (dit laatste is nog te vaak niet het geval, maar hier dus absoluut wel) aardig op orde heeft, zich dus nergens druk over zou hoeven maken en al helemaal geen kant op hoeft te gaan.

Waar hij zelf is opgegroeid…

Wim woont namelijk met zijn gezin, bestaande uit zijn vrouw en drie thuiswonende zonen, nota bene op de locatie die al drie generaties binnen de familie is gebleven, waar hij zelf is opgegroeid en waarvan hij destijds opvolger was. Hij heeft zelfs een zoon die de zaak wil overnemen straks, al zijn de kinderen nog te jong om definitieve keuzes hiervoor te kunnen maken en wil hij hen dit ook niet opdringen. Verder heeft hij nog een andere locatie in een nabijgelegen gemeente en een zeer lucratieve locatie in België, die eigenlijk beter draait, omdat hij daar goede afspraken heeft kunnen maken op basis van een nog interessanter verdienmodel. In Nederland zijn deze opties momenteel niet voor handen.

Regelmatig in de belangstelling

Wim is erg innovatief van aard en heeft op de locatie in Nederland, waar hij ook met zijn gezin woonachtig is en die hem heel wat waard is, flink geïnvesteerd in de nieuwste apparatuur, waarmee hij zelfs regelmatig in de belangstelling staat en als voorbeeld fungeert voor andere boeren, die hij hiermee inspireert en ondersteunt.

Meldingen bij de gemeente

Ondanks alles, heeft toch één (!) omwonende geklaagd over stankoverlast. Erg vervelend. Varkenshouderij Vleeshouwers is aan de rand van het dorp gelegen, nipt op de grens van het buitengebied. Altijd lastig. De onderneming voldoet verder aan alle regels. Desondanks heeft een familie stankoverlast ondervonden en klaagt in de zomer bij warm weer en wind herhaaldelijk hierover. Er liggen daardoor wat meldingen bij de gemeente.

In gesprek met omwonende en gemeente

Familie Vleeshouwers is hierover heel netjes en respectvol op eigen initiatief in gesprek gegaan met deze omwonende en de gemeente om tot passende oplossingen te komen. Lovenswaardig. Helaas blijft de sfeer venijnig en blijven de klachten komen, ondanks dat deze niet geheel gegrond blijken, als we de metingen en feiten erop naslaan. Het blijft een probleem. Overigens staat de familie Vleeshouwers ook op zeer goede voet met de gemeente. Het gaat hier om een kleine gemeente en het nieuws gaat dan ook al snel de ronde. Het wordt zo erg dat de kinderen op school gepest worden en dat mevrouw Vleeshouwers in de winkel regelmatig erop wordt aangesproken.

Diepe impact

Als ik Wim spreek, merk ik dat hij extreem veel moeite heeft met het feit dat deze mensen last ondervinden van zijn varkenshouderij! Dit speelt al veel langer natuurlijk. Ook Wim is als kind hiermee getreiterd en dit heeft diepe impact gemaakt. Dit wil hij zijn kinderen en vrouw niet aandoen! Zo wordt het systeem in stand gehouden. Daarnaast is hij enorm sociaal en meevoelend.

Megatróts op deze boer!

Wat ík blijf zien, als AgriCoach, is potentie en een zeer succesvol ondernemer met een business en gezin om tróts op te zijn. Ik ben gewoon megatróts op die boer en kan maar niet begrijpen dat in feite (ik destilleer even) één klacht zoveel teweeg heeft gebracht. Wat je kunt bereiken met klagen in Nederland! De hele keten draait schijnbaar mee. Ik analyseer even nuchter de feiten en deel dit met de boer, om af te stemmen of ik de situatie zo goed begrepen, objectief bekeken en juist heb samengevat (zoals dat van een goede coach verwacht mag worden). Het klopt. Ondanks dat dit totaal geen klacht is die is gebaseerd op aantoonbaar harde feiten, voelt dit gezin zich sociaal verantwoordelijk en genoodzaakt om te verkassen met alle financiële gevolgen van dien! Dit nog even los van de tegemoetkoming uit de stoppersregeling. Deze respectabele boer heeft zelf helemaal geen wens om te stoppen of te verplaatsen. Hoever wil je gaan met compassie en begrip voor een ander? Zo ver dat je je hele familiebedrijf dat al generaties lang op deze plek draait, waarvoor keihard gewerkt is en al je rechten en roots, ziel en zaligheid in liggen, compleet opgeeft? Dan zit het toch niet meer helemaal goed met je eigenwaarde en ruggegraat is mijn conclusie.

Het gaat hier natuurlijk geenszins over mij, dus ik stel me uiteraard open voor al het mogelijke en dienstbaar op. Ik doe mijn missie/job.

Diepgewortelde probleem

Eenmaal geland op locatie, doch los van de lading en goed in het tweede gesprek, komt na wat onderzoekend en direct doorvragen het diepgewortelde probleem al snel naar boven, dat Wim zó ontzettend raakt. Dit probleem, vanuit deze klachten van wat stankoverlast, heeft schijnbaar inmiddels volgens hem dusdanig onuitwisbare sporen achter gelaten, dat het gezin hier niet meer overheen komt. Hier denkt de AgriCoach in mij: “Tijd om te relativeren en nuchter boerenverstand toe te passen, waar de boer het spoor even bijster is.”

Lees verder in dit column om te weten te komen wat dit gezin zó diep heeft geraakt en hoe we dit alsnog samen wonderbaarlijk snel (ik heb tenslotte te maken met een zeer succesvol ondernemer/gezin, altijd tóp mee te werken) hebben weten te tackelen om zijn succes weer nieuwe kracht bij te zetten.

In gesprek over drijfveren, roots en verbinding

We gingen in gesprek over drijfveren, roots en verbinding met deze plek van dit familiebedrijf, doken in de cijfers, mogelijkheden maar ook consequenties van verplaatsen en zelfs een compleet andere business op deze plek. Over deze laatste zaken was familie Vleeshouwers zelfs uit gevoelde noodzaak en paniek, al meermaals in gesprek met de gemeente.

Geen enkele wens tot stoppen, veranderen of verplaatsen

De eindconclusie van dit gesprek was dat de zaak en ondernemer way too succesvol was en de roots diepgewortelder dan het probleem. Uiteindelijk was er dus absoluut geen enkele wens te stoppen, veranderen of verplaatsen. Het ging púúr om de impact van die éne ingediende, ongegronde klacht van stankoverlast, waar vervolgens als versterkende factor ook nog de gemeente en de adviseur op anticipeert.

A-oplossingen

In deze vervolgafspraak hebben we de ontstane patstelling verder ontrafeld en heb ik als steunpilaar gefungeerd, maar vooral ook alle emoties in alle facetten en lagen besproken, die de klacht over stankoverlast bij het gezin teweeg heeft gebracht, om te weten te komen of dit daadwerkelijk geen probleem is en blijft, waar niet overheen te komen is. Forceren is natuurlijk niet verstandig. Als je niet gelukkig bent, is vertrek en stoppen wellicht alsnog beter. Er zijn tenslotte andere locaties die goed draaien en we gaan altijd voor A-oplossingen, in plaats van te zwichten voor B-uitvluchten.

Woorden kunnen afbreken, maar óók opbouwen

Na ons gesprek, blijft ook deze boer, net als vele andere boeren, (voor)alsnog lekker op locatie. Puur doordat zaken door gesprekken snel gerelativeerd kunnen worden, emoties een plek krijgen, woorden kunnen afbreken, maar óók kunnen opbouwen en empoweren en de juiste keuzes problemen kunnen oplossen.

Dus nee, ik ben niet die AgriCoach, met de dubbele agenda, die alleen komt om te koersen op stoppen. Ik ben echter óók niet de AgriCoach, die invult dat dit nooit een goede keuze is. Het is namelijk nevernooit míjn keuze, maar altijd die van de boer zelf. Ik haal slechts als onafhankelijke AgriCoach ballast en ruis weg om tot de kern en potentie te komen die al in jou aanwezig is. En ja, als Coach kan ik weldegelijk óók wat advies meegeven in de vorm van bijvoorbeeld mogelijke opties met toelichtingen, kennis en aanreiken van ervaringen. Ik neem mezelf ook mee.

Een trotse, succesvolle boer

Nadat de familie Vleeshouwers de zaak en al het besprokene na dit tweede gesprek heeft laten rusten (zeer belangrijk!) en ook nog eens onderling als gezin besproken heeft (al net zo belangrijk), belt Wim mij met de mededeling dat er geen traject ter begeleiding van de staking nodig is, omdat ze hebben besloten door te boeren op de authentieke locatie. Ze gaan niet verder met de stoppersregeling, voelen zich nu gesteund in dit besluit en dat is voldoende. Helemaal prima, top resultaat! Als verwacht en conform mijn eerste indruk. Helaas, geen grote opdracht. Maar mijn geluk is dan ook een trotse boer die succesvol door boert of succesvol stopt. Dan klopt er namelijk altijd weer een andere boer bij mij aan vanuit curiositeit en/of doorverwijzing.

Óók trots op zichzelf

Ondertussen is dit alweer enkele jaren geleden en boeren de Vleeshouwers nog steeds uitblinkend verder. Onveranderd blijven ze innoveren om overlast tot een minimum te beperken en blijven daarover in goede verbinding met de gemeente en omwonenden. Ook hebben ze besloten als varkenshouder een positieve rol in de maatschappij in te vullen door ondersteuning te bieden en mensen op hun locatie te ontvangen voor educatieve doeleinden. Anders is tot slot ook dat ze nu óók trots zijn op zichzelf.

De impact van klachten blijft immens

Ondanks deze successtory blijft de impact van klachten uit de omgeving, zij het gegrond of ongegrond, op boeren immens, zeer triest en iets dat men zich onvoldoende realiseert. Dat is dan ook de reden dat ik hier in dit column aandacht aan besteed, ter bewustwording en als steun voor dit gezin, dat representatief is voor vele andere (varkens)boeren en hardwerkende, liefdevolle gezinnen, die hun stinkende (!) best doen om hun onmisbare werk te verrichten op een zo duurzame manier en niemand daarbij tot last te zijn. We willen tot slot wel graag met z’n allen (vegetariërs, veganisten ea uitgezonderd – lees: zij die andere producten van de boer eten-) ons beleg, die gehaktbal en gemarineerd varkenshaasje op z’n tijd.

Leed achter gesloten deuren 

Enerzijds wil ik met dit column laten zien hoeveel leed er nog steeds achter de gesloten deuren speelt en anderzijds dat er altijd hoop is en een onafhankelijk gesprek zomaar plotseling voor een positieve ommezwaai kan zorgen. Dus zit jij nu in een moeilijke situatie? Stel je vraag of maak gelijk een afspraak voor een gratis en vrijblijvend telefonisch en/of persoonlijk kennismakingsgesprek via het onderstaande formulier. Samen altijd sterker.

Wil je reageren op dit column? Voel je vrij!

Heb je zelf een story die je graag wil delen met een groter publiek? Laat het ons weten!

Je reactie wordt altijd gezien, gehoord én enorm gewaardeerd!

Met gepassioneerde groet,

Bianca

NB: de naam en vestigingsplaats van de boer in dit op de keiharde waarheid en praktijk gebaseerde column zijn gefingeerd om zijn privacy en geluk te waarborgen en respecteren.

STEL HIER JOUW VRAAG:

    Door: Bianca Coenen B Ec B Com, AAA (AgriColumniste, AgriCoach, erkend Agrarisch Bedrijfsadviseuse)- AgriBusiness

    Bronnen: AgriBusiness

    .