Het roer om naar regie, vormt een boer met visie.

In deze droom heeft elke boer volledige regie over en beschikking tot onafhankelijke adviseurs van zijn keuze. Mensen die zijn of haar taal durven en kunnen spreken, baan breken en daarmee ruimte bieden aan de dromen, visie en doelen van die boer.

Ook heeft de boer toegang tot een financieel supportsysteem als tegemoetkoming voor alle extra inspanningen om duurzamer te boeren. Deze tijd is aangebroken! Triggert je dit? Of vind je deze droom en gedachtewereld als nuchtere, misschien ook wel sceptische of ietwat wantrouwige boer, véél te positief?

Lees in beide gevallen verder en meld je direct aan voor mijn aankomend gratis en vrijblijvende info webinar over onder andere álle aankomende SABE subsidies in 2023, maar waarin ik ook jou for sure meeneem en overtuig van jouw mogelijkheden!!

Volledige expressie

Vanuit dit visioen ben ik in die tijd AgriBusiness gestart, met de drive en missie mijn droom te manifesteren, daarmee het verschil te maken en jou als boer van onafhankelijk nieuws en een onafhankelijke sparringpartner te voorzien. Zo belandde ik in samenwerkingsverbanden en netwerken en uiteindelijk nam ik opnieuw volledige regie om mijn onafhankelijkheid en vrijheid van denken, bewegen en handelen blijvend te waarborgen.

Ik kwam sterker terug met mijn visie, om daarin zoveel mogelijk boeren, maar ook anderen in de sector, zoals leveranciers, partners adviseurs, coaches, studenten en ook leraren, die dit ook zien en willen, mee te nemen. Ik zocht naar nieuwe wegen en manieren om hier volledige expressie aan te geven. And I still do…

The bigger picture

Dit blijf ik dan ook creëren en vormgeven in mijn eigen agribusiness en in the bigger picture binnen de VAB (Vereniging van Agrarische Bedrijfsadviseurs) en het daaraan gekoppelde BAS-register van RVO. Door mijn erkenningen in diverse, belangrijke aandachtsgebieden, kun je subsidies bij mij, via mijn bedrijf AgriBusiness (KvK 14118941), verzilveren. Dat geldt momenteel ook voor de vele aankomende SABE vouchers, waarmee ik jou kan helpen, net als ik, regie te nemen om te verduurzamen en je eigen visie te creëren om deze krachtig neer te zetten, kortom, om succesvoller duurzaam te boeren.

The smaller picture

De afgelopen jaren was ik gezegend via mijn artikelen, colums en informatieve, onafhankelijke webinars vele boeren te bereiken. Dit werd énorm gezien en gewaardeerd. Niet iedereen lukt het namelijk met de eigen adviseur in de gewenste richting te denken en praten. Soms is deze niet deskundig, communicatief, objectief, ruimdenkend, onderscheidend, onafhankelijk genoeg of simpelweg niet erkend, waardoor er geen subsidiemogelijkheid is en daarmee geen financiële draagkracht voor de gewenste stappen. De “coach-coach” zonder vakinhoudelijke kwaliteiten is daarnaast ook alweer op z’n retour en vaak niet geschikt gebleken als ik de geluiden uit onze en ook andere sectoren hoor. Een multipassionate coach als ik, is blijkbaar daarentegen zijn tijd vooruit en past volgens hen weer niet in the smaller picture. Zelf vaar ik er wel bij, mijn agrarische klanten dito. Comes with pionieren.

Kruisbestuiving en infusie zonder box

Ook een agrarisch ondernemer vaart natuurlijk sterk bij extra expertise, kennis en kunde en wil vrij sparren met iemand van buiten het bedrijf, naast de adviseur waar deze al jaren mee om tafel zit. Dit biedt mogelijkheden en toegevoegde waarde. Juist in tijden van verandering is het belangrijk de structuur en support van je huidige adviseur te behouden en daarbij tegelijkertijd in vrijheid en vertrouwen, de kruisbestuiving en infusie aan te gaan met een externe adviseur. Ik denk daarbij overigens niet meer out of the box, maar zonder box. Dit brengt een nieuwe impuls in je bedrijf en kan je creativiteit en off-box denken een lift geven. De ultieme manier om te groeien is jezelf uit te dagen, oftewel voor volledige expressie en ontplooiing te gaan, toch? Daarvoor is het nodig om regie te nemen.

Vormgeven aan je visie

Hoe dit er dan uitziet, dat regie nemen en vormgeven aan je visie? Dit is voor iedereen anders en begint altijd dicht bij jezelf, vanuit je inner drive en waarheid, passie en van daaruit met een gratis en vrijblijvend telefonisch of persoonlijk gesprek naar keuze om je wensen en/of probleemstelling helder te krijgen en van gedachten te wisselen over je visie en mogelijkheden, ofwel die inner drive, waarheid en passie aan te spreken en activeren, danwel beteugelen.

Op basis van een SABE adviesvoucher kan ik ook jou nader adviseren en je vervolgens ook met een SABE bedrijfsplanvoucher ondersteunen je visie te vatten en krachtig vorm te geven in de vorm van een sterk businessplan met actiepunten.

Het kan echter ook je pad zijn om in een project samen te werken met andere landbouwers of je missie zijn als demonstratiebedrijf te fungeren.

Er zijn ontelbare mogelijkheden om succesvol te verduurzamen en is er altijd minstens één die voor jou werkt. Vaak is hieraan zelfs een (SABE) subsidie ter ondersteuning gekoppeld. Waar dit ondersteunend is, werk ik overigens ook zeker samen met je huidige adviseur.

Boeren die eerder regie namen

Aangezien je geen boer was als je niet graag voorzien zou zijn van  onafhankelijke informatie en praktische tips, maar nog veel liever praktijkvoorbeelden en aanbiedingen ontvangt, geef ik je hierbij ter inspiratie een indruk van boeren die eerder regie namen naar aanleiding van mijn webinar “Succesvoller duurzaam boeren” het afgelopen jaar, toen de SABE regeling in die periode open ging.

 • Een kwekerij met inheemse planten uit Flevoland heeft deze succesvol weten te verplaatsen en daarmee uitbreidingsplannen gerealiseerd. Deze zijn in een nieuw bedrijfsplan uitgewerkt tot een uniek concept waarbij de kwekerij op basis van maatschappelijk verantwoord ondernemen met een sterk een duurzaam verdienmodel als demonstratie- en leerbedrijf fungeerde voor zowel andere kwekers alsook scholen en andere belanghebbenden in de omgeving;
 • Een op de huidige locatie vastgelopen melkveehouder uit Gelderland heeft een nieuw biologisch melkconcept nader uitgewerkt op deze zelfde locatie op basis van weidegrasland en een vrijloopstal;
 • Een dito andere melkveehouder in Overijssel heeft zijn weg gevonden door optimaal samen te werken met de omgeving en is natuurinclusiever gaan werken en heeft daarbij tevens gebruik gemaakt van een biovergister. Ook deze melkveehouder is inmiddels een leer- en inspiratiebedrijf voor andere boeren;
 • Een rozenkweker in Almere verkent nieuwe mogelijkheden tot groei en innoveren door fuseren;
 • Een varkenshouder op leeftijd zonder opvolger in Midden-Limburg is lucratief beëindigd en kan rentenieren;
 • Een andere, een stuk jongere, varkenshouder uit Zuid-Limburg deed hetzelfde, maar heeft nu een zonneweide voor als hij met pensioen gaat. Hij en zijn vrouw hebben na een geslaagd loopbaan coachingtraject de switch kunnen maken naar een leuke baan zonder de stress, die voor hen gepaard ging met het ondernemerschap;
 • Een pluimveehouderij in Friesland heeft één van hun locaties gesloten om vanuit minder regel- en reistijd op basis van een betere work-lifebalance van het gezin en het leven te genieten;
 • Een akkerbouwer uit Drenthe zonder opvolger exploiteert nog steeds het generatieoude familiebedrijf, maar verhuurt de rest van het bedrijf, waardoor zijn vrouw haar droombaan kon aannemen;
 • Nog vele anderen gooiden ook het roer succesvol om, door regie te nemen en gaven hun visie vorm met behulp van de SABE regeling!

Natuurlijk is de stap naar een externe, onafhankelijke adviseur voor dit soort grote, belangrijke besluiten en het delen van persoonlijke informatie over je bedrijf altijd een grote, moeilijke en gedurfde stap. Het is ook niet voor iedereen de juiste stap. Daarom bied ik je dan ook graag de mogelijkheid me beter te leren kennen en alle mogelijkheden die dit jaar binnen de SABE regeling worden geboden helemaal samen te vatten en uit te leggen in een gratis en

geheel vrijblijvend info webinar op vrijdag 30 juni om 16:30u!

Wil je erbij zijn om je mogelijkheden te verkennen en je horizon te verbreden? Meld je dan aan via de onderstaande link en zorg dat je erbij bent!! Het is geheel gratis en schept geen enkele verplichting. Het geeft je onafhankelijke informatie over alle dit jaar aankomende openstellingen van de SABE regeling en je ontvangt daarnaast een aantal aantrekkelijke, eenmalige aanbiedingen van mij als je deel neemt!

MELD JE DIRECT AAN en ben verzekerd bent van je plek (ik hou namelijk niet van te grote groepen, in verband met het live karakter van het webinar, qualitytime en de optie tot het stellen van vragen. Ik gooi dan ook op mijn gevoel de optie tot aanmelden dicht)!

Wil je reageren op mijn visie of heb je vragen over de SABE regeling? Voel je vrij!

Heb je zelf een story die je graag wil delen met een groter publiek? Laat het ons weten!

Je reactie wordt altijd gezien, gehoord én enorm gewaardeerd!

Met gepassioneerde groet,

Bianca

NB: de vestigingsplaatsen van de boeren in dit op de keiharde waarheid en praktijk gebaseerde column zijn gefingeerd om zijn privacy en geluk te waarborgen en respecteren.

STEL HIER JOUW VRAAG:

  Door: Bianca Coenen B Ec B Com, AAA (AgriColumniste, AgriCoach, erkend Agrarisch Bedrijfsadviseuse)- AgriBusiness

  Bronnen: AgriBusiness

  .