Zonder kroost, toch een feestelijke toast!

Pieters ouders waren melkvee- en kalverhouders en wilden niets liever dan hun bedrijf aan Pieter overdragen, die echter helemaal zijn eigen plan trok. Hij was veel meer begaan met het groene rijk en vervolgde zijn pad op de universiteit in Wageningen om zich te specialiseren op het hoogste niveau. Echt weer zo’n klant waar je blij van wordt (love my job!). Ook daarin week hij sterk af van zijn ouders, die niet hoog opgeleid waren.

Pieter heeft een sterke eigen en onderscheidende visie, wil iets bijzonders neerzetten en laat zich niet weerhouden door de kritiek en weerstand van zijn ouders en anderen in zijn omgeving.

Geen BAS-erkenning en niet de sparringpartner die nodig was

De vaste adviseur en accountant van Pieter had zelf geen BAS-erkenning. Pieter was op zich inhoudelijk wel tevreden over het werk voor wat betreft het financiële en fiscale gedeelte, van deze accountant waar hij, net als zijn ouders, al jarenlang klant was. Maar deze Accountant was niet erg vernieuwend en bleek duidelijk niet de sparringpartner die hij nodig had en wenste voor de uitdagingen in de toekomst.

Een vak fanaat die niet verloren mag gaan

Boomkweker Pieter heeft namelijk al jaren geen partner, daardoor ook geen kinderen en geen opvolger. Hij is als ik hem voor het eerst spreek zeer vitaal, 57 jaar en wil zijn bedrijf niet dood laten bloeden als gevolg van het ontbreken van een opvolger, maar dit juist een nieuwe impuls geven en zoeken naar mogelijkheden voor een toekomst na zijn vertrek uit het bedrijf. Ik voel gelijk diep respect, enthousiasme en drive opborrelen als ik dit hoor. Hij is in mijn ogen een echte vak fanaat die niet verloren mag gaan en nog zoveel te bieden heeft voor de toekomst van de agrarische sector. Maar uiteraard gaat het niet over mij. Passie en drive helpen natuurlijk wel enorm bij mijn werk.

Actief betrokken bij de aankomende vernieuwingen

Met dit vertrek uit het bedrijf wil Pieter uiteindelijk ook niet zo lang wachten dat hij fysiek niet meer van het leven kan genieten, maar hij wil ook graag zelf nog heel actief betrokken zijn bij de aankomende vernieuwing en de komende jaren nog doorgaan met het verder uitbouwen van zijn kwekerij, om echt iets neer te zetten en te kunnen achterlaten als hij eruit stapt op termijn.

Een ontzettend mooi en sterk standpunt van deze ondernemer zonder opvolger, waar ik dus het diepste respect voor heb en daarom bij deze ook graag zijn bijzondere verhaal deel.

Vrijblijvend intakegesprek

De voucher werd daarop aan mij toebedeeld omdat ik in het webinar en hierop volgende vrijblijvende intakegesprek goed en betrouwbaar over kwam, maar ook een geschikte sparringpartner en adviseur bleek bij de uitdagingen waar Pieter voor stond. Ik ben daar toch altijd zo dankbaar voor! Gezamenlijk bepaalden we in detail de specifieke hulpvraag en het doel van het advies dat met behulp van de SABE-voucher (nu GLB-kennisvoucher genaamd) gratis verstrekt kon worden.

Brainstormsessie

Om te beginnen gingen we samen een mooie, maar ook nuchtere, brainstormsessie aan om alle mogelijkheden te verkennen en ook elkaar nog beter te leren kennen. Dit verliep als vanzelf vanuit gezamenlijke klik en passie. Ik was enorm onder de indruk van de creatieve en uitdagende ideeën en bereidheid tot samenwerking van deze agrarische ondernemer!

Pieter wist al snel wat hij wilde

Pieter wist al uitermate snel wat hij wilde, mede door zijn eigen voorwerk en sterke onafhankelijkheid en mening. Datzelfde gold ook voor mijn rol. Hij zocht zijn toekomst in de samenwerking met een andere kweker, zodat hij daarmee niet langer zou concurreren, maar ook een breder assortiment aan kon bieden, een nieuwe markt kon aanboren, verder kon doorgroeien, zonder daarmee zelf te zwaar belast te worden op gebied van het aansturen van personeel en vervangbaarheid.

Oriënterende conceptafspraken om tot optimale synergie te komen

De uitdaging was vervolgens hoe dit vorm te geven. Ik werd gevraagd de gesprekken en condities met hem voor te bereiden en nader vorm te geven. Alles verliep, uiteraard mede dankzij het ondernemerschap van Pieter zelf, ontzettend vlot. Uiteindelijk zijn Pieter en zijn nieuwe partner in agribusiness een jaar samen gaan werken op basis van oriënterende conceptafspraken. Na dit jaar wordt gekeken of de samenwerking duurzaam is en hoe deze structureel richting de toekomst ingekleed kan worden om tot optimale synergie te komen.

Daarmee heeft Peter uiteindelijk niet alleen zijn concurrentie- en marktpositie verstevigd, maar er ook voor gezorgd dat zijn prachtige, winstgevende kwekerij een duurzame toekomst heeft. Een ander, niet minder belangrijk pluspunt, is dat hij straks met zekerheid een koper heeft voor zijn deel van de dan nog bruisendere onderneming.

Mede- en samenwerking met huidige accountant en adviseur

Natuurlijk komt een dergelijk advies en duidelijk plan voor de toekomst nooit zonder de mede- en samenwerking en terugkoppeling met de eigen huidige accountant en adviseur tot stand. Ik schakel dan ook op allerlei momenten in zo’n proces van besluitvorming en verandering kort met de cliënt en diens adviseurs, zodat de haalbaarheid en voortgang gewaarborgd blijft. Dat spreekt voor zich. Helaas zie ik in de praktijk nog te weinig dat de link met andere adviseurs goed wordt gelegd. Je hoeft ook niet altijd zelf in contact te treden, maar moet in elk geval op geijkte punten ruimte bieden voor communicatie, terugkoppeling en inbreng vanuit deze partij, om tot een optimaal en succesvol agribusinessplan te komen in de praktijk.

Successtory

Tot zover deze successtory en wat je met één voucher voor een advies van € 1.500 van een erkende agrarische Adviseur of Agricoach kunt bereiken.

Wil jij ook een voucher aanvragen voor een advies en support rondom jouw idee om te verduurzamen om dit succesvoller neer te zetten?

MELD JE AAN:

Natuurlijk is de stap naar een externe, onafhankelijke adviseur voor dit soort grote, belangrijke besluiten en het delen van persoonlijke informatie over je bedrijf altijd een grote, moeilijke en gedurfde stap. Ik bied je dan ook graag de mogelijkheid aan me beter te leren kennen en alle mogelijkheden die dit jaar, vanaf 1 september aanstaande, binnen de GLB- regeling worden geboden helemaal samen te vatten en uit te leggen in een gratis en geheel vrijblijvend info webinar.

Wil je erbij zijn om je mogelijkheden te verkennen en je horizon te verbreden? Meld je dan geheel gratis en vrijblijvend aan via de onderstaande link! Je ontvangt onafhankelijke informatie over alle dit jaar aankomende openstellingen en daarnaast een aantal aantrekkelijke, eenmalige aanbiedingen!

DUS MELD JE DIRECT AAN!

Laat je alvast klaarstomen voor de ras aankomende opening van de GLB-regelingen!

.

.

Wil je reageren op mijn visie of heb je vragen over de GLB-kennisvouchers? Laat het me weten!
Heb je zelf een story die je graag wil delen met een groter publiek? Laat het me óók weten!.

Je reactie wordt altijd gezien, gehoord én enorm gewaardeerd!

Met gepassioneerde groet,

Bianca

NB: de naam en vestigingsplaats van de boer in dit op waarheid en praktijk gebaseerde column zijn gefingeerd om zijn privacy en geluk te waarborgen en respecteren.

STEL HIER JOUW VRAAG:

    Door: Bianca Coenen B Ec B Com, AAA (AgriColumniste, AgriCoach, erkend Agrarisch Bedrijfsadviseuse)- AgriBusiness

    Bronnen: AgriBusiness

    .