Van een zijden draadje naar geld in het laatje

Van het erf gejaagd

In het begin verloopt het gesprek met Teun erg stroef en is de communicatie ook met mij niet hartelijk en kort door de bocht. Ik ben uiterst waakzaam en zit op het puntje van mijn stoel, omdat de gesprekken met de diverse medewerkers van de overheid tenslotte ook telkens uitmondden in verhitte discussies. Vanwege miscommunicatie over gemaakte afspraken, falende vastlegging en onduidelijkheid over de nodige te verrichten acties is het recht op de eerder toegekende stoppersregelingen komen te vervallen. De betreffende ambtenaren werden herhaaldelijk boos van het erf gejaagd, waardoor de problemen alleen maar groter werden. Er ontstond een onhoudbare situatie. Ik wil in geen geval kansen verspelen, nu ik eenmaal aan de keukentafel zit, en koste wat kost een vertrouwensrelatie creëren om tot goede oplossingen te komen met deze boer.

Tranen rollen over haar wangen

Na een tijdje komt Teuns vrouw binnen en verandert de situatie per direct. Na een paar aftastende minuten wordt ze erg emotioneel. De tranen rollen over haar wangen als ze vertelt dat Teun al diverse hartoperaties heeft ondergaan binnen korte tijd en verschillende keren in haar bijzijn is gereanimeerd. Dat niet alleen, Teun gaat ook nog gebukt onder kanker in de terminale fase en is echt onvervangbaar op het bedrijf. Zij is aan het einde van haar latijn omdat ze altijd bij moet springen, maar veel niet zelf kán. Er moet dus héél snel iets gebeuren en op dit moment hebben ze voor hun gevoel geen opties. Het contact met de overheid is tot op een dieptepunt gedaald, ze zijn ontevreden over hun accountant en ze wensen hun dochter en kleinkinderen niet te belasten met hun problemen.

Ook willen ze niet dat andere boeren, opkopers en leveranciers van de gezondheidssituatie van Teun horen, omdat ze daardoor in hun ogen een zwakke onderhandelingspositie hebben bij een eventuele verkoop. Ze zijn van mening dat anderen hun daarmee kunnen afpersen en met dit slechte nieuws daadwerkelijk over hun rug rijk worden. Ook zijn ze bang dat instanties en instellingen zich tegen hen keren, zoals de bank, maar ook dat leveranciers hun diensten uit voorzorg niet meer willen aanbieden.

Snel en goed werk als de nood aan de man is

Ik realiseer me dat ik snel en goed werk moet leveren, wil schakelen en me geen fouten kan veroorloven hier, dus ik ga voortvarend van start.

In twee afspraken nemen we een aantal mogelijke opties door, oplossingen die zij zelf als passend en haalbaar zien. De meest bewerkelijke, ingewikkelde en risicovolle strepen ze af, nadat we samen aan de hand van hun input en mijn adviezen uit de praktijk, de voors en tegens ervan formuleerden.

Dit is een mooi voorbeeld van de hoopvolle en positieve coaching gedachte dat voor elk probleem een oplossing bestaat. Als de nood aan de man is, kun je vaak heel efficiënt met mensen werken. Ze weten zelf ook goed dat dit hard nodig is en pakken daardoor krachtig en adequaat door.

Concreet inzicht vereist

Al snel blijkt er eigenlijk maar één ultieme en passende oplossing te zijn. Het echtpaar wil niets liever dan het bedrijf verkopen op korte termijn en heeft geen enkele moeite om op een andere locatie kleiner te gaan wonen. Zelf denken ze echter dat dit, gezien de problemen met de overheid, nooit kan lukken. Ook de mededeling van hun accountant over de waarde van het bedrijf in relatie tot de mogelijke verkoopprijs ervan in combinatie met de onderhavige leningen, maakt dit voor hun tot een onmogelijke optie.

De actuele jaarstukken blijken echter nog helemaal niet opgesteld en de taxatie en berekening van de verkoopwaarde, hebben daadwerkelijk niet eens plaatsgevonden. Ik ben van mening dat hier concreet inzicht vereist is en stuur daarop aan. Verder leg ik hen uit dat hun problemen met de gemeente voor een nieuwe eigenaar niet direct een onoverkomelijk probleem hoeven te zijn, aangezien deze met een schone lei kan starten in een nieuwe situatie.

Binnen twee weken serieuze kopers

Nu het besluit en de wens zo helder zijn, gaat Teun met nieuwe moed eens even rondbellen in zijn netwerk en binnen twee weken heeft hij, geheel tegen zijn verwachtingen in, maar liefst twee serieuze kopers voor zijn bedrijf. Eén ervan kreeg de lening niet rond.

Op mijn advies gaat de uiteindelijke koper vooraf met de gemeente in overleg over de heikele kwesties en discussies, die uiteindelijk geen beperking blijken te zijn. Met de nieuwe eigenaar komt de gemeente dan ook al snel tot passende afspraken.

De financiële cijfers en taxatie blijken ook gunstig uit te vallen, waardoor een verkoop wel degelijk haalbaar is. Dit is een enorme, welkome verrassing voor Teun en zijn vrouw, die daarop al snel een leuke, vrijstaande bungalow op het oog hebben voor hun oude dag.

Zo zie je maar weer, sprekende mensen zijn te helpen en concrete cijfers zijn key.

Genieten van zijn laatste rustplek

Twee maanden later vindt de sleuteloverdracht al plaats en kan Teun met zijn vrouw van zijn laatste rustplek gaan genieten. Ze zijn dolgelukkig onder deze omstandigheden! Zelfs ik had niet durven dromen dat alles zo snel zo goed uit kon pakken voor ze en ben nog steeds regelmatig verbaast over de outcome als mensen zich eenmaal gesteund voelen en je samen gaat werken. Dat maakt mijn werk echt fantástisch mooi en zó de moeite waard!

Zo snel kan het dus gaan als je samen je schouders eronder zet en op vertrouwensbasis oplossingsgericht werkt. Ik ben slechts luttele keren bij Teun en zijn vrouw langs geweest. Daarna ging alles rollen en maakten zij zelf ook werk van alles. Zo kregen ze de support die ze nodig hadden op alle mogelijke vlakken. Het hoeft dus zeer zeker geen ellenlang gebed zonder einde te zijn.

Dit column draag ik op aan alle boeren die net als Teun gebukt gaan onder een moeilijke situatie, waarover ze niet durven te praten. Ik hoop hiermee dat taboe te doorbreken. Er zijn namelijk mensen die je te hulp kunnen schieten, ongeacht de situatie waar je in verkeert!

Heikele kwestie, prangende vraag?

Zit jij ook met een heikele kwestie of prangende vraag ten aanzien van jouw heiligdom? Neem dan contact met mij op! Ik sta te popelen met je in gesprek te gaan. Een eerste gesprek is altijd kosteloos en vrijblijvend en ik doe er ook mijn best voor daarin direct toegevoegde waarde te leveren, zodat je weet wat ik voor je kan betekenen. Dat is je goed recht.

Ook voor mij is het altijd weer waardevol om in vertrouwen genomen te worden en mee te mogen kijken en denken. Daar word ik altijd blij van. Je hebt overigens ook kans dat je prangende vraag in een volgend column wordt belicht, maar uiteraard alleen met jouw toestemming vooraf en afstemmend op jouw behoefte.

In ieder geval bedank ik je enorm voor het lezen van dit praktijk- en succesverhaal en wens ik je succesvol(ler) duurzaam boeren!.

Je reactie wordt altijd gezien, gehoord én enorm gewaardeerd!

Met gepassioneerde groet,
Bianca

NB: de naam en vestigingsplaats van de boeren in dit op waarheid en praktijk gebaseerde column zijn gefingeerd om hun privacy en geluk te waarborgen en respecteren.

STEL HIER JOUW VRAAG:

    Door: Bianca Coenen B Ec B Com, AAA (AgriColumniste, AgriCoach, erkend Agrarisch Bedrijfsadviseuse)- AgriBusiness

    Bronnen: AgriBusiness

    .