ODE aan de BOER die alsmaar wil verduurzamen

Spanningsveld

De boeren die ik sprak, zitten met de handen in hun haar. De vorige openingsrondes van deze GLB-regeling stak ik ook al op dit dilemma in, maar toen waren velen nog oriënterend en zoekende. Nu zijn sommigen eerder wanhopig. Vanuit het verleden en de praktijk ken ik het spanningsveld over hoe en waar nog verder te verduurzamen. Maar niet in de mate waarin ik dit nu heb ervaren. Reden genoeg om hier een column aan te wijden.

Boeren verduurzamen stuk voor stuk

De boeren die ik ken en waar ik kom, verduurzamen stuk voor stuk. Dat doen ze al sinds ik er over de vloer kom en kan denken. Tijdens mijn informatieve webinars over de GLB (voorheen SABE) -regeling, benadruk ik dan ook altijd dat in feite op die basis zo goed als elke boer een GLB-kennisvoucher aan kan vragen!

Oplossingen met of zonder voucher

De voornaamste oplossingen die ik je met of zonder voucher kan bieden zijn er twee:

1. Creatief en out of the box gaan. Daar blijken alsnog opties om te verduurzamen waar je als boer blij van wordt!
2. Oplossingsgericht werken waar het stagneert in de huidige verduurzamingsdoelen, dromen en acties. Vaak is dit namelijk de grootste frustratie en/of blokkade, waardoor de boer deze beperkende gedachte, c.q. ervaring heeft.

Boeren zien vaak zelf de mogelijkheden niet

Dat boeren hier nu zó in vastlopen, vaak de mogelijkheden om te verduurzamen zelf niet meer zien en dat dit tegelijkertijd toch van ze wordt gevraagd, heeft me enerzijds enorm geraakt, maar anderzijds dito geïnspireerd.

Prachtig mooi is het dan ook elke keer weer, dat ik de boeren die ik heb gesproken, toch heb kunnen bewegen tot het formuleren van zinvolle, versterkende verduurzamingsideëen, danwel dichter bij het verwezenlijken van hun huidige verduurzamingsplannen kon brengen.

Díep respect voor de boeren in Nederland!

Ik schrijf dit column dus zéker niet omdat ik vind dat boeren niet genoeg verduurzamen. Het is eerder een ode aan de boer voor het feit dat ze de moeite voor ons allemaal blijven doen NOG VÉRDER te verduurzamen en ondanks alle obstakels en tegenslagen tóch (onder)zoeken, doorzetten, meewerken en alsmaar open blijven staan voor nieuwe mogelijkheden in de toekomst. Ik vind dat de boeren in Nederland díep respect hiervoor verdienen!

Trotse boer met mogelijkheden

Ben jij als trotse boer ook zoekende naar jouw mogelijkheden om verder te verduurzamen? Ik ga graag creatief met je sparren en brainstormen daarover en ben benieuwd waar je tegen aan loopt om oplossingen te creëren.

Verzilver je voucher

Heb je een voucher gescoord voor je verduurzamings- en/of ontwikkelingsplannen? Dan kun je deze bij mij verzilveren. Ik heb erkenningen voor de aandachtsgebieden E1 (persoonlijke ontwikkeling) en E4 (verdienvermogen) en ben als erkend Agrarisch Adviseuse / Coach in het BAS-register te vinden via het KvK-nummer 11148941 (op naam van AgriBusiness). Ik zou het een eer vinden met jou aan de slag te gaan en heb daar ontzéttend veel zin in, mét of zónder voucher. Je ontvangt ten allen tijde een GRATIS EN VRIJBLIJVENDE kennismakings-/sparringssessie om mij en mijn meerwaarde voor jou(w bedrijf) beter te leren kennen. Mail me bij interesse of problemen via info@agribusiness.nl of bel (088) 505 55 05 voor het maken van een afspraak. Meer dan welkom!

Andere heikele kwestie?

Zit jij met een andere heikele kwestie of prangende vraag ten aanzien van jouw heiligdom? Neem dan contact met mij op! Ik sta te popelen met je in gesprek te gaan. Een eerste gesprek is altijd kosteloos en vrijblijvend en ik doe er ook mijn best voor daarin direct toegevoegde waarde te leveren, zodat je weet wat ik voor je kan betekenen. Dat is je goed recht.

Ook voor mij is het altijd weer waardevol om in vertrouwen genomen te worden en mee te mogen kijken en denken. Daar word ik altijd blij van. Je hebt overigens ook kans dat je prangende vraag in een volgend column wordt belicht, maar uiteraard alleen met jouw toestemming vooraf en afstemmend op jouw behoefte.

In ieder geval bedank ik je enorm voor het lezen van dit praktijk- en succesverhaal en wens ik je succesvol(ler) duurzaam boeren!.

Je reactie wordt altijd gezien, gehoord én enorm gewaardeerd!

Met gepassioneerde groet,
Bianca

STEL HIER JOUW VRAAG:

    Door: Bianca Coenen B Ec B Com, AAA (AgriColumniste, AgriCoach, erkend Agrarisch Bedrijfsadviseuse)- AgriBusiness

    Bronnen: AgriBusiness

    .