Legio subsidies voor innoveren, verplaatsen, demonstreren en leren

Begin oktober openen legio subsidieregelingen die jou met je agrarische bedrijf kunnen ondersteunen bij innovatie- of verplaatsingsplannen, als je als demonstratie- bedrijf wil fungeren en/of aan de slag wil met een praktijkleernetwerk.

Zo komen er nieuwe innovatie- en verplaatsingsregelingen voor boeren die vrijwillig willen bijdragen aan het verminderen van stikstofneerslag op overbelaste Natura 2000-gebieden en volgt daarnaast binnenkort de vrijwillige beëindigingsregeling voor kleinere sectoren, zoals melkgeiten en konijnen. Hiermee zijn alle regelingen uit de aanpak piekbelasting bekend, waardoor je op dit vlak een weloverwogen keuze kunt maken voor de toekomst.

Verder gaat ook de bekende Subsidiemodule Agrarische Bedrijfsadvisering en Educatie (SABE) opnieuw open, waarmee je een subsidieaanvraag kunt doen voor je praktijkleernetwerk of demonstratiebedrijf.
We informeren je weer graag nader, zoals je dat van ons gewend bent.

Verplaatsingsregeling Lvvp

Met de verplaatsingsregeling Lvvp kun je als veehouder subsidie ontvangen voor het vrijwillig verplaatsen van je bedrijf naar een gebied waar ook in de toekomst ruimte is voor landbouw. Dit kan in Nederland zijn of in een ander land binnen de Europese Unie. Op de nieuwe locatie mag je dezelfde landbouwactiviteiten voortzetten. Overigens kun je ook eerst subsidie aanvragen voor onderzoek naar de haalbaarheid van de verplaatsing.

Vanaf 2 december kan gestart worden met zo’n haalbaarheidsonderzoek voor verplaatsing, waarvoor 95% van de kosten vergoed worden tot een maximum van 50.000 euro (budget 15 miljoen euro). Geen eenvoudige opgave. Adviseurs spelen als vanzelfsprekend een grote rol. Neem tijdig contact met ons op om gratis met elkaar kennis te maken en te verkennen hoe we jou kunnen ondersteunen hierbij.

De verplaatsingsregeling Lvvp zelf gaat 6 januari 2025 open en biedt tot 90 miljoen ruimte aan veehouderijen om hun bedrijf binnen de gestelde kaders te verplaatsen.

Investeren in minder stikstofuitstoot met Sbv

Met de Subsidieregeling bewezen verduurzaming voor veehouderijlocaties met piekbelasting (Sbv) ontvangen veehouders een vergoeding om te investeren in (een combinatie van) technieken die bewezen zorgen voor minder stikstofuitstoot.

Als je werkt met melkvee, varkens en vleeskalveren op een veehouderijlocatie die valt onder de aanpak piekbelasting, kom je in aanmerking. Je kunt met deze innovatieregeling investeren in bewezen technieken die de stikstofneerslag fors verminderen, zoals stalsystemen en luchtwassers. Voorwaarde voor het aanvragen van de deze subsidie is wel dat het dieraantal op de veehouderijlocatie vijf jaar niet toeneemt.

De subsidieregeling gaat open vanaf 21 oktober 2024, met een beschikbaar gesteld bedrag van € 60 miljoen.

Meer weten? Meld je dan aan voor het webinar over de Sbv op 25 september 2024 of kijk op de website van RVO.

Europese verplaatsingsregeling piekbelasters

De Landelijke verplaatsingsregeling veehouderijen met piekbelasting (Lvvp) richt zich op het stimuleren van vrijwillige verplaatsing naar een hervestigingslocatie waar geen of wezenlijk minder stikstofneerslag op overbelaste Natura 2000-gebieden wordt veroorzaakt. Die locatie kan ook in een ander land binnen de Europese Unie zijn. In totaal is er € 105 miljoen beschikbaar; dit geld wordt verdeeld over de twee modules van de regeling.

Meer informatie over deze verplaatsingsregeling vind je op de website van RVO.

De vrijwillige beëindigingsregeling voor kleinere sectoren

De Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties kleinere sectoren wordt naar verwachting eind september gepubliceerd en opent dan waarschijnlijk in november 2024. Deze regeling is bedoeld voor veehouderijen met de diercategorieën melkgeiten, vleeskalveren, overig rundvee, vleeseenden en konijnen die voldoen aan de drempelwaardes voor stikstofneerslag van de Lbv-plus of de inmiddels gesloten Lbv.

Meer informatie volgt na publicatie van de regeling op de website van RVO.

Aanpak piekbelasting

De aanpak piekbelasting is een aanpak gericht op de circa 3.000 bedrijven die de meeste stikstofneerslag op Natura 2000-gebieden veroorzaken. Deelname is vrijwillig. Het betreft veelal agrarische bedrijven en enkele industriële bedrijven. Voor die laatste groep wordt onder leiding van het ministerie van Klimaat en Groene Groei gewerkt aan de aanpak industriële piekbelasting.

Binnen de aanpak piekbelasting zijn er diverse mogelijkheden voor boeren. Dit zijn: innoveren, omschakelen, extensiveren, beëindigen en verplaatsen. Uitgebreide informatie over deze vrijwillige subsidieregelingen vindt u op aanpakpiekbelasting.nl.

Projectsubsidie Sabe

De Subsidiemodule Agrarische Bedrijfsadvisering en Educatie (SABE) opent opnieuw vanaf 3 oktober tot en met 14 november 2024 voor subsidies voor een praktijkleernetwerk of een demonstratiebedrijf. Het beschikbare budget in 2024 is 2,1 miljoen voor praktijkleernetwerken en nog eens 2,1 miljoen voor demonstratiebedrijven.

Meer informatie volgt binnenkort op de website van RVO. Wil je al eerder geïnformeerd worden, meld je dan alvast bij ons. Wij weten al meer en een tijdige start is indeze inherent aan het succes van zowel de aanvraag alsook het eindresultaat… Dat kan met een mailtje aan info@agribusiness.nl of een belletje aan ons secretariaat via (088) 505 55 05.

Van harte welkom!

 

 

 

Door: Bianca Coenen B Ec B Com, AAA (AgriCoach, erkend Agrarisch Bedrijfsadviseuse, AgriColumniste) – AgriBusiness

Bronnen: RVO, VAB, LTO, AgriBusiness