Landbouwvrijstelling bij erfpachtfinanciering

De landbouwvrijstelling blijft onveranderd gelden in het geval van erfpachtfinanciering. Na een periode van onduidelijkheid en vele discussies, is de kogel door de kerk. We informeren je nader.

De Hoge Raad deed onlangs na een lange periode van onduidelijkheid eindelijk uitspraak over de in de agrarische sector veel besproken fiscale aspecten rondom erfpachtfinanciering. De landbouwvrijstelling blijft onveranderd van kracht. De vrijstelling geldt voor alle voordelen die met de grond zijn behaald en is niet beperkt tot alleen de waardestijging van het erfpachtrecht.

De Hoge Raad oordeelde op 27 september jongstleden, in tegenstelling tot de standpunten van het Hof en de Belastingdienst, dat niet de erfpachttransactie, maar juist de waardeverandering van de grond bepalend is voor de jaarwinst. De waardestijging van de grond kan daardoor weldegelijk onbelast blijven als de lening, die meegroeit met die waardestijging, ook fiscaal aftrekbaar is.

Meer informatie

Heb je te maken met een dergelijke situatie van erfpachtfinanciering en twijfel je of de landbouwvrijstelling in jouw geval van toepassing is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een adequaat advies van onze Agrarische Fiscalisten. Het te behalen fiscaal en financieel voordeel is niet gering!
Stel je vraag als reactie op dit bericht, of mail ons via info@agribusiness.nl. Je kunt ook een terugbelverzoek achterlaten bij ons secretariaat via (088) 505 55 05. Van harte welkom!

Meer informatie vind je ook in de uitspraak van de Hoge Raad.

 

 

 

Door: Bianca Coenen B Ec B Com, AAA (AgriCoach, erkend Agrarisch Bedrijfsadviseuse, AgriColumniste) – AgriBusiness

Bronnen: De Rechtspraak, Belastingdienst, AgriBusiness