Van consternatie naar concept creatie…

In de praktijk blijkt dat de meeste consternatie onopgelost blijft door (één van) de volgende vijf belangrijkste hoofdpunten:

1.   Loze beloftes;
2.   Onvoldoende doorblik en begeleiding;
3.   Huidige bestemmingsplan;
4.   Gebrek aan (oog voor) authenticiteit;
5.   Communicatiekloof;

Deze vijf punten verdienen een nadere toelichting ten behoeve van diepere, oplossingsgerichte, duurzame inzichten en acties:

1. Loze beloftes

In het verleden zijn vaak door de gemeente c.q. overheid / ambtenaren mondelinge beloftes gedaan omtrent bepaalde situaties en gewenste stappen bij een boer, die in de loop van de tijd of bij wisseling van de wacht onbekend danwel ongeldig en achterhaald worden verklaard. Gedane toezeggingen en gemaakte afspraken blijken niet afdoende vastgelegd, waardoor in een later stadium de boer te maken krijgt met vervelende en ongewenste, tevens onterechte, handhavingsperikelen en zich daarmee nergens op kan beroepen.

TIP: Leg alle toezeggingen en afspraken met de overheid altijd schriftelijk goed vast en laat antwoorden op je gestelde vragen steeds schriftelijk bevestigen.

2. Onvoldoende doorblik en begeleiding

In de praktijk zien we vaak dat lang niet elke Adviseur dit soort problemen en situaties adequaat oppakt danwel kan tackelen. Dit wordt door veel Adviseurs gezien als een persoonlijk probleem van de boer, niet hun verantwoordelijkheid, niet hun expertise etc. Het oplossingsgerichte gesprek en de betere begeleiding ontbreken. De boer staat er alleen voor, is nog niet bekend met het fenomeen AgriCoach en gaat dezelfde gang als hiervoor, namelijk direct naar de gemeente. Als daar vervolgens een “nee” of “onder voorwaarden” wordt verkocht, is de boer vaak ontmoedigd en laat het er jammer genoeg bij zitten. Dat hoeft echter helemaal niet, zul je later in dit column lezen.

TIP: Stel je Adviseur gerichte vragen en zet deze voor je aan het werk. Als de kennis, kunde en expertise helaas niet aanwezig is, schakel dan een extern erkend Agrarisch Adviseur in die je vertrouwt, om je bij te staan. Ieder z’n vak. Dit is de investering meer dan waard en vertaalt zich in kostenbesparingen, efficiency en snellere en betere resultaten vanuit doel- en oplossingsgerichtheid.

3. Huidige bestemmingsplan

In de meeste gevallen passen de gewenste, nieuwe plannen en ideeën van de boer in kwestie niet binnen het huidige bestemmingsplan. De actuele wet- en regelgeving is namelijk aan een sterke update toe, dat is een feit.

De boer die vooruit wil en daarvoor wil veranderen, neemt al gauw een kostbaar Agrarisch Adviesbureau in de arm om de gewenste, nieuwe situatie met hulp strak uit te werken in een kostbaar plan, dat regelmatig in het geheel direct compleet wordt voorgelegd als verzoek tot wijzigen van het bestemmingsplan onder het mom van “ontzorging”, “expertise” en “service van de zaak”. Dat is nog steeds meestal de standaard werkwijze. Deze bureaus doen netjes hun research voor je en haken aan op de huidige bestemmingen en overige wet- en regelgeving. Maar daar gaat het eigenlijk al mis. Hier kan veel praktischer contact gelegd worden met de gemeente door in een vooroverleg eerst de gewenste situatie en mogelijkheden af te stemmen en onnodig hoge kosten in de verkeerde richting te voorkomen. Het feit is namelijk dat momenteel zoveel beweging is in de wet- en regelgeving, dat weinig vooraf helder is en het bij veranderingen veel meer aan komt op maatwerk en een samenspel met de overheid, omgeving en de natuur, om tot een prachtig nieuw concept te komen.

TIP: Denk en werk eerst in grote hoofdlijnen en ga in een vroegtijdig stadium transparant in overleg met de overheid, zodat je weet waar haken en ogen en mogelijkheden liggen met betrekking tot je plan. Zo voorkom je torenhoge kosten voor de uitwerking van een plan dat niet optimaal is afgestemd op de toekomst en omgeving. Werk van daaruit stap voor stap je plan uit.

4. Gebrek aan (oog voor) authenticiteit

Doordat er standaard te veel wordt geprobeerd om de huidige, nieuwe, innovatieve, prachtige ideeën en plannen van de boer in de verouderde, doch deels broodnodige wet- en regelgeving, te gieten, worden plannen minder uniek en authentiek, daardoor ook minder haalbaar, beperkter en dan ook met zekerheid minder sterk en succesvol opgesteld dan mogelijk. Op de juiste manier creatief, constructief en transparant brainstormen over de unieke authenticiteit van de boer en de opbouwende en versterkende wisselwerking met de locatie, omgeving en ook de overheid, brengt je tot het gewenste onderscheidende concept en bewezen succesformule, die deuren opent voor duurzame oplossingen en vormgeving. Dat werkt in de praktijk, transformeert het boerenleven en verrijkt onze samenleving.

Ook de overheid vermeldt zelf op werkconferenties dat ze terug moeten en willen naar het denken vanuit de boer(enlocatie) en veel minder vanuit de overheid. Er is dus bewustzijn en weldegelijk welwillendheid om buiten de kaders te denken, als je maar conceptmatig in toegevoegde waarde en duurzaamheid denkt en werkt. Dat de overheid nog niet goed weet hoe dit werkt, kun je als een nadeel zien, maar er ook je voordeel mee doen, als je je proactief en initiatiefrijk opstelt. Daar ga ik dan ook voor!

TIP: Durf out of the box te werken en denk in een totaalconcept waarin een synergie ontstaat tussen de kracht van de boer, diens omgeving en een sterke wisselwerking vanuit toegevoegde waarde ontstaat met de maatschappij en de overheid. Stel jezelf proactief op en wees initiatiefrijk. Raak niet direct ontmoedigd, maar ga samen op zoek naar ontwikkelingsruimte. Normaal gesproken kun je dan support verwachten.

5. Communicatiekloof

Dat de overheid en de boer nog niet dezelfde taal spreken en in twee verschillende werelden verkeren is gelukkig geen taboe en geheim meer. We verkeren in de bijzondere tijd dat men op dat gebied bewust onbekwaam is en dat erover gesproken mag worden. Dat biedt perspectief. Er is grote bereidheid om te verbinden en de samenwerking op te zoeken.

Waar de boer en de overheid generaties lang tegenover elkaar stonden, ontstaat er synergie als we daarvoor open staan en ik als AgriCoach bemiddel en tolk. Voor mij is het de ultieme inspiratie en uitdaging daarin te pionieren en deze twee werelden beiden optimaal te laten scoren om tot prachtige Tripple A solutions en succesvolle agribusinessplannen te komen die bijdragen aan sterk agrarisch ondernemerschap, een duurzamere en rijkere samenleving en uiteraard niet minder belangrijk ook persoonlijk geluk en gezondheid.

TIP: Blijf hoopvol, blijf verbinden, blijf elkaar versterken, samenwerken en denken in gezamenlijke belangen om duurzaam te scoren.

Je consternaties creatief transformeren in een duurzaam, succesvol concept?

Als AgriCoach van het eerste uur, heb ik een onderscheidende en kostenbesparende, praktische aanpak ontwikkeld, die gebleken succesvol is.

Wil jij jouw consternaties nu ook eindelijk transformeren in een creatief concept om duurzaam succesvoller te boeren? Neem dan vrijblijvend contact op! Ik ga graag met je zitten, sparren en brainstormen daarover!

Heb je een voucher gescoord voor je verduurzamings- en/of ontwikkelingsplannen? Dan kun je deze wellicht ook nog bij mij verzilveren. Je vindt me met het KvK-nummer 11148941 (op naam van AgriBusiness). Mail me via info@agribusiness.nl of bel (088) 505 55 05 voor het maken van een afspraak. Meer dan welkom!

Andere heikele kwestie, prangende vraag?

Zit jij ook met een heikele kwestie of prangende vraag ten aanzien van jouw heiligdom? Neem dan contact met mij op! Ik sta te popelen met je in gesprek te gaan. Een eerste gesprek is altijd kosteloos en vrijblijvend en ik doe er ook mijn best voor daarin direct toegevoegde waarde te leveren, zodat je weet wat ik voor je kan betekenen. Dat is je goed recht.

Ook voor mij is het altijd weer waardevol om in vertrouwen genomen te worden en mee te mogen kijken en denken. Daar word ik altijd blij van. Je hebt overigens ook kans dat je prangende vraag in een volgend column wordt belicht, maar uiteraard alleen met jouw toestemming vooraf en afstemmend op jouw behoefte.

In ieder geval wens ik je uteraard succesvol(ler) duurzaam boeren!.

Je reactie wordt altijd gezien, gehoord én enorm gewaardeerd!

Met gepassioneerde groet,
Bianca

STEL HIER JOUW VRAAG:

    Door: Bianca Coenen B Ec B Com, AAA (AgriColumniste, AgriCoach, erkend Agrarisch Bedrijfsadviseuse)- AgriBusiness

    Bronnen: AgriBusiness

    .