De boer van de toekomst…
Mijlen afleggen in een mijnenveld
De afgelopen tijd sprak ik veel boeren over de impact van de huidige situatie in het kabinet en de daarmee gepaarde omstandigheden, beperkingen en kansen die deze met zich meebrengt. Dit zijn nooit makkelijke gesprekken in deze woelige tijden. Dat waren ze al niet, maar we bewegen ons op dit moment in een extreem moeilijk landschap. Misschien wel een mijnenveld, waarin we mijlen ver willen en zelfs moeten afleggen. Ondanks dat, is er geen boer minder gemotiveerd. Soms wel gedemotiveerd door de klimaatdoelen die through the roof gaan. Maar we moeten vooruit, met onze duimschroeven aangedraaid. We zijn wel wat gewend.
Wat moet je in huis hebben?
Toch zie ik weldegelijk nog steeds perspectief. De boeren gelukkig ook, al is dat niet altijd (direct) het geval. Interessant is voor mij de vraag hoe je hier als Adviseur en Coach van de toekomst doorheen kunt pionieren en manoeuvreren. Aan welke kenmerken moet je hiervoor als Adviseur voldoen? Wat moet je in huis hebben en hoe kun je jezelf verbeteren? Lig je nog op koers en welke tools en vaardigheden heb je nodig om je coachee en cliënt duurzaam succesvol te laten boeren in deze zeer uitdagende tijden?
Kortom, wie zijn nu eigenlijk die adviseur, coach en boer van de toekomst?
.
Het schaap met de 5 poten
Dankbaar was ik voor de interactieve sessie over het schaap met de 5 poten, dat ik al mijn hele leven ben, maar waarover ik tot voor kort meer kritische vragen heb ontvangen dan dat ik er credits voor kreeg. Als het echter gaat om innovatie en pionieren, hetgeen in het huidige, snel veranderende en complexe landschap haast een must is om verder te komen, blijken die 5 poten en eigenschappen van het schaap juist dé uitrusting te zijn, om überhaupt vooruit te komen. Dit gaat in de toekomst alleen nog maar belangrijker worden. Samen kritisch kijken naar welke 5 poten je hebt die van waarde en inzetbaar kunnen zijn in een specifieke situatie, maar ook welke poot je niet hebt en welk schaap daar dan weer bij hoort om de kudde compleet te maken, houden en de schapen over de dam te krijgen, is dé grote ingang naar succes, maar ook de ultieme uitdaging. Als kleindochter van een authentieke schaapsherder (een heuse scheper met eigen standbeeld!) is dit natuurlijk helemaal mijn pakkie an en een grote eer om aan te mogen gaan. Mijn tijd is nú!
Kortom: de innovatieve boer van de toekomst schakelt het beste schaap met de juiste 5 poten in.
.
Boerendiversiteit
We zien het allemaal voorbij komen: biodiversiteit is in. Maar in feite kunnen we het beter hebben over boerendiversiteit in de toekomst. Duurzaam scoren op je KPI’s (kritische prestatie indicatoren) en daarop afgestemde dienstverlening bepaalt in de toekomst hoe succesvol je bent. Als adviseur en boer van de toekomst kun je er maar beter op voorbereid zijn en op voorsorteren. Dat is het gesprek van nu en straks, hier en waar dan ook.
Kortom, hoe divers is en presteert de boer van de toekomst?
.
Wie moet je in huis hebben
In deze nieuwe situatie heeft de boer een heel divers team nodig. Een team om alle uitdagingen, waar hij of zij tegen aanloopt binnen én buiten de agrarische bedrijfsvoering, het hoofd te bieden. Dit vraagt een andere set competenties en kernwaarden, dan de boer tot nu toe gewend is. Om duurzaam succesvol te boeren, moet de diverse boer van de toekomst namelijk regie nemen en houden over dit team, dat in veel gevallen afkomstig is van diverse ondernemingen en diverse takken van sport.
Kortom: de boer van de toekomst haalt de juiste mensen in huis.
.
Wie moet je samen aan tafel hebben
In feite is de boer van de toekomst een Manager van zijn eigen op maat samengestelde team. In de praktijk blijkt het goed te werken dit team tegelijkertijd uit te nodigen bij belangrijke gesprekken, om tot een optimale communicatie en afstemming van doelen te komen, ze te stroomlijnen zonder overlap. Toch wordt dit maar weinig gedaan. Veel boeren laten de regie nog als vanouds aan (één van) hun adviseur(s) over. Dan gaat de aandacht echter te veel uit naar één partij, terwijl de overkoepelende eindverantwoordelijkheid hoort te liggen bij de agrarisch ondernemer zelf. Dat vergt veel van de persoonlijke ontwikkeling van de boer, die in de regel nog niet gewend is om zelf naar een AgriCoach te stappen ter ondersteuning, blijkt uit de peilingen. Deze ondersteuning kan bijvoobeeld gelegen zijn op het persoonljke vlak, maar kan ook een stukje procesbegeleiding inhouden. Dit heeft alles te maken met het verkennen van je mogelijkheden en kennen van je kernkwaliteiten. Het heeft daarentegen niets te maken met persoonlijk falen of problemen waar een taboe op heerst.
Kortom: de boer van de toekomst heeft zelfkennis, durft te vragen, formeert een sterk team aan tafel en houdt regie.
.
AI, voor wie?
Afsluitend ging ik naar een sessie over AI in de agrarische sector, om te weten te komen of ik daar het juiste beeld van heb en de mogelijkheden te verbreden en verdiepen om de boer ook op dit vlak te ondersteunen. Ondanks dat de ontwikkeling van AI in de agrarische sector volgens de statistieken nog achter loopt ten opzichte van verreweg de meeste andere sectoren, kun je er binnen de kortste keren niet meer omheen. Het brengt naast zorgen over de bizar hoge en uiterst verontrustende footprint, waar we volgens de experts in geen geval nog grip noch invloed op hebben, toch ook vele mogelijkheden. Niet alleen in de precisielandbouw, maar in principe kan iedere agrarische ondernemer op enig vlak hier zijn of haar voordeel mee doen. Je kunt er volgens hun dan ook het beste maar op meeliften en in mee gaan.
Kortom: een belangrijk AI aha-momentje.
.
Tot zover mijn ervaringen over het mooie, waardevolle najaarsseminar van de VAB over de Adviseur van de toekomst, het schaap met de 5 poten dat ik als multipotentialite altijd al was en de boer van de toekomst die de juiste adviseurs en coaches in huis haalt en tegelijkertijd aan tafel uitnodigt om in de toekomst op basis van boerendiversiteit en KPI’s duurzaam succesvoller te boeren.
Heikele kwestie, prangende vraag?
Zit jij met een heikele kwestie of prangende vraag ten aanzien van jouw heiligdom? Neem dan contact met mij op! Ik sta te popelen met je in gesprek te gaan. Een eerste gesprek is altijd kosteloos en vrijblijvend en ik doe er ook mijn best voor daarin direct toegevoegde waarde te leveren, zodat je weet wat ik voor je kan betekenen. Dat is je goed recht.
Ook voor mij is het altijd weer waardevol om in vertrouwen genomen te worden en mee te mogen kijken en denken. Daar word ik altijd blij van. Je hebt overigens ook kans dat je prangende vraag in een volgend column wordt belicht, maar uiteraard alleen met jouw toestemming vooraf en afstemmend op jouw behoefte.
In ieder geval wens ik je uiteraard succesvol(ler) duurzaam boeren!.
Je reactie wordt altijd gezien, gehoord én enorm gewaardeerd!
Met gepassioneerde groet,
Bianca
STEL HIER JOUW VRAAG:
Door: Bianca Coenen B Ec B Com, AAA (AgriColumniste, AgriCoach, erkend Agrarisch Bedrijfsadviseuse)- AgriBusiness
Bronnen: AgriBusiness, VAB
.