Onmogelijke financiering of rasse lening…
Fatale consequenties
Het is me al snel duidelijk dat de afgewezen financiering een groot probleem is met fatale consequenties voor het bedrijf van Tinus. Deze “onmogelijke financiering” is namelijk bestemd voor de aanschaf van een broodnodige luchtwasser, die nog ditzelfde jaar moet worden aangeschaft. Dit jaar duurt echter, dramatisch genoeg, nog maar drie weken (!), waarvan bankmedewerkers er gemiddeld genomen twee vakantie vieren in deze feestmaand (dan werken ze dus helemaal niet). Zonder deze luchtwasser wordt de huidige vergunning per januari volgend jaar (voelt en klinkt als overmorgen) niet verlengd. Dat betekent dan ook exit, einde boeren voor Tinus!
Boerenlocatie behouden
Op hoog tempo flitsen ook door mijn hoofd nu allerlei gedachtes. Hier moet snel gehandeld worden. Hoe kan ik dit nog oplossen en terugdraaien? Hoe is dit veroorzaakt? Dit kan toch niet waar zijn. Ik zie dit anders, dit IS ook anders en dit gaat niet gebeuren! De key punten moet ik zien te achterhalen én…óók nog tackelen…bínnen één week! Werk aan de winkel dus, doorpakken nu, per direct en zonder twijfel of onnodige vertraging, waar en hoe dan ook! Deze boerenlocatie moet koste wat kost behouden blijven.
Aan het lijntje gehouden met loze beloftes
Hoe is dit mogelijk, zul ook jij denken. Het ligt in elk geval niet aan Tinus zelf, die als rasechte ondernemer al ruím op tijd begon met het benaderen en aansturen van zijn peperdure, uit de klauwen gewassen, accountant, om te zorgen dat die tijdig zijn jaarstukken levert om de financiering voor de benodigde luchtwasser aan te vragen. Omdat Tinus echter geen extreem groot agrarische bedrijf heeft, maar een middelgroot bedrijf, waar hij in zijn eentje, na een moeilijke tijd, nu wel al een behoorlijke tijd gezond mee boert, maakt het flinke accountantskantoor (ik noem nooit namen) zich maar weinig druk over de noodzaak en tijdsdruk bij Tinus. Er zijn wel grotere bedrijven met meer kapitaal, die dan ook meer hun aandacht vragen. Dus hoe vaak Tinus ook informeert, hoeveel hij ook probeert en vraagt, toch wordt hij in de uitstelregeling gezet en wordt deze keer op keer, zonder blikken, blozen of uitleg, noch toelichting, overschreden.
Als erkend onafhankelijk Adviseuse en AgriCoach kom ik alleen bij problemen en/of uitdagingen om de hoek kijken, maar ook ik heb Tinus ruim op tijd gewaarschuwd voor dit scenario, dit accountantskantoor en hun werkwijze kennende. Zoals altijd volgt hij mijn advies op en doet zijn uiterste best. Uiteindelijk lagen de stukken, in dat opzicht tijdig, dan toch bij de betreffende huisbankier, die al een tijdje eerder op verzoek van Tinus op bezoek was geweest voor een bezichtiging van de locatie en een goed gesprek over de betreffende financiering voor de genoemde luchtwasser, die dus ook zeker niet uit de lucht kwam vallen.
Buiten het boekje in het verkeerde hoekje
In plaats van de financieringsaanvraag serieus te beoordelen en daarvoor een diepgaand gesprek over de actuele cijfers, bedrijfsvoering, achtergrond en toekomst aan te gaan met Tinus, ging de jonge, ambitieuze bankmedewerkster, kersvers in functie, doch desondanks alleen op pad, liever enthousiast in gesprek over de stoppersregeling. Dat is volgens haar een betere, slimmere optie voor Tinus in zijn “penibele situatie”. Een financiering mag hij de eerstkomende jaren zeker niet verwachten, is de boodschap. Dus in plaats dat deze commerciële buitendienst medewerkster voor een bank een financiering verkocht, ging ze als leek met deze geboren en getogen toekomstgerichte, succesvolle en gedreven agrarische ondernemer een gesprek aan over een, in haar woorden, lucratieve beëindigingsregeling, waar ze geenszins inzicht in, noch verstand van heeft.
Ook noemde ze Tinus een “zielige boer” in een gesprek dat ik later met haar had. Ik legde haar toen uit dat deze boer pas zielig werd op het moment dat op deze manier de financieringsaanvraag is opgepakt. Deze goedbetaalde dame ging dus wel out of haar box, maar ook liever buiten haar boekje bij dit bezoekje en schaarde boer Tinus zonder inhoud en achtergrond, in het verkeerde, “zielige” hoekje. Verder keek ze als werknemer natuurlijk niet als ondernemer en reikte haar interesse niet verder dan het oppervlakkig en klakkeloos over- en aannemen van het peperdure jaarrapport. Het inhoudelijke, gepaste en relevante gesprek bleef volledig achterwege. Daarentegen werden aannames en beloftes gedaan die later niet zijn nagegaan en -gekomen.
Aandikken berichtgeving en intern indekken
Deze boer, zijn historie en bedrijf aardig goed kennende, besluit ik deze stukken, na zijn goedkeuring, weldegelijk nader te bestuderen en daarop door te vragen, om te speuren naar de oorzaak van de afwijzing van de lening, omdat ik het bedrijf heel anders in mijn vizier heb. Ook ik kan me natuurlijk wel vergissen. Dat ga ik dan kritisch na.
In deze stukken, zie ik een bekend en redelijk ver verleden, verrassend aangedikt vermeld. Ooit heeft Tinus met een huurder en afnemer wat vervelende juridische problemen gekend. Uiteraard moeten dergelijke gebeurtenissen eerlijk, duidelijk en transparant in de stukken opgenomen worden. Persoonlijk vind ik echter niet, dat als ze inmiddels achterhaald en opgelost zijn, ze daar nog persé in die mate aangedikt hoeven te worden. Dat werkt heel negatief door in de financieringsaanvraag. Tinus is een slimme, agrarische ondernemer, die me destijds direct als AgriCoach in de arm nam om de problemen op te lossen. Dit is hem ook binnen luttele tijd gelukt. Ondertussen is de kwestie dan ook achterhaald en heeft hij zijn situatie aanzienlijk weten te verbeteren. Dat zou ook in de stukken vermeld kunnen worden, om de bank een duidelijk en vooral actueel en veel positiever, doch met zekerheid waarheidsgetrouw, beeld te geven.
Verwaarloosde reserves en ontbrekend toekomstperspectief
Ook andere zaken blijken niet goed weergegeven in de stukken, waardoor de financiering onterecht is afgewezen. Daarnaast heeft de accountant met geen woord gerept over of gepoogd de toekomst van de boer in kaart te brengen bij de bank. Fiscale reserves zijn verwaarloosd. Contracten met afnemers voor de komende jaren zijn echter inmiddels keihard getekend en daarmee is de bezettingsgraad, omzet en afname bij de boer voor de komende jaren feitelijk gegarandeerd. Een prognose van de winst en cashflow voor de komende jaren is dan ook logischerwijze wenselijk en hoogst toepasselijk in deze situatie ten aanzien van de financieringsaanvraag.
Uitblijvende verantwoordelijkheid
Cruciale contactpersonen van Tinus verschenen niet in de arena voor hem. Ook hier nam Tinus verantwoordelijkheid en wisselde van accountant. Toen ik op verzoek een interventie deed en contact heb gelegd met de betreffende bankmedewerkers om de financieringsaanvraag een snelle impuls te geven, kreeg ik van deze felle reacties en de vraag wat mijn rol is in dit proces. Dat is inderdaad een héle goede vraag. Als zowel de accountant alsook de bankmedewerkers namelijk hun eigen rol naar behoren zouden pakken, zou die van mij totaal overbodig zijn. Perfect! Maar hier niet de werkelijkheid helaas.
Net als Tinus kreeg ik in eerste instantie slechts de standaard, waardeloze boodschap (geef mij maar AI) dat de aanvraag voor de lening nu te laat kwam en dat een tijdige financiering onmogelijk zou zijn. Als de financiering inhoudelijk al beoordeeld zou kunnen worden en deze überhaupt alsnog goed gekeurd zou worden, dan nóg zou het ónmogelijk zijn de lening nog dit jaar rond te krijgen. De doorlooptijd van een aanvraag is met alle facetten en fasen daarin minimaal 6 weken bij deze bank, is en blijft alsmaar de klinkklare boodschap.
In mijn optiek luister ik naar onzin en ervaar ik onwelwillendheid. Ik zie slechts dat het hier in praktische zin en qua menselijke maat gaat om de bereidheid tot het openen van een dossier, het beoordelen daarvan, het schakelen daarin, het besluiten daarover en het samenwerken daarbij. Het gaat hier niet zozeer om een onmogelijke termijn, maar meer om de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen en de mogelijkheid en welwillendheid flexibel te zijn en je nek uit te steken voor een cliënt van het eerste uur, te gaan staan voor wat je doet, waar je voor zit en wie je bent, kortom…in die arena te verschijnen. Verantwoordelijkheid nemen voor gemaakte fouten, voor een trouwe, eerlijke klant, voor je eigen job, je inkomen, je plek in die business, in de wereld, je eigenaarschap, je leiderschap, je collegialiteit, je hart voor de zaak, je hart voor de boer…. en…. niet het minst belangrijk, de héle toekomst van die boer en daarmee van een belangrijke plek die wellicht nóóit meer terugkomt, voor iemand die zich in deze tijd, samenleving, omstandigheden en omgeving, met deze mentaliteit nog uit de naad wil werken voor jouw voeding en ja, ook het klimaat en dat jij nog ademt. Die boer dus, waar je trots op zou moeten zijn en je op handen moet dragen.
Ontbrekende passie
Precies dát, heb ik deze mensen c.q. medewerkers, uitgelegd, en daarmee hun bezieling geraakt, zodat er iets in hen opnieuw is ontwaakt en ze deze passie konden herontdekken en ervaren en de verbinding met de klant die ze compléét zijn verloren onderweg, verstrikt, verstrengeld en verloren in hun eigen interne, beperkte kaders en verdwaald door blindheid als gevolg van geconditioneerde zielen, vergeten wat ook alweer de bedoeling was en totaal verdronken in het geheel. Dát….heeft gewerkt. Dossiers werden geopend, er werd met aandacht en interesse gekeken, in mogelijkheden gedacht, onderling gebeld, gesproken, besproken, betrokken en proactief gewerkt en met hart en ziel geleverd. Dus dát kan.
Nieuwe dimensie tijdbeleving, deadlines en timemanagement
Een nieuwe dimensie van tijdbeleving, deadlines, timemanagement en de vrijheid daarin deed zijn intrede. Het onmogelijke bleek mogelijk! De onmogelijke financiering werd binnen 1 week een rasse lening en iedereen kon ook nog lekker op tijd op vakantie, genieten van deze triomf en ongekende passie, dienstverlening ten top.
Mijn rol
Ik ben wel eerlijk, daarvoor heb ik een strak en duidelijk, doch vriendelijk, belletje gewaagd met de Algemene Directeur Nederland van deze bank. Zo ver mocht ik gaan om dit nog tijdig recht te breien. Medewerkers hebben de bevoegdheden vaak niet, al had deze man in uitzonderlijk hoge positie, dezelfde mening, namelijk dat de financiering en met name de timing ónmogelijk zijn in hun organisatie en systeem. Dat moest ik in mijn oren knopen. Als outsider ging ik daarop inside en grenzenverleggend aan de slag. Ik doe wat werkt als oplossingsgerichte Coach. Daarvoor coachte ik wie niet gecoacht wilde worden, teachte wie mij daarvoor niet inhuurde, raakte hen in hun oorspronkelijke passie, die ze onderweg zijn kwijt geraakt en bezielde hen met waarden, hun waarheden en mogelijkheden die ze niet meer zagen, kenden en konden pakken diep in zichzelf, bedolven onder beklemmende en foutief uitgelegde geïnterpreteerde en toegepaste regels en procedures.
Ik geloof in passie en mensen. Iedereen wil uiteindelijk graag goed doen, goed zijn in wat ie doet en behulpzaam zijn. Verantwoordelijkheid nemen en oncomfortabele dingen doen is een ander ding. Ik richt me op het positieve in elk mens en blijf verbinden om daar te kunnen gaan waar het schuurt, brandt, frustreert, irriteert en stagneert, verder dan de blokkades en dieper dan de onderstroom. Ik blijf geloven in de meest pure en eerlijke, rechtvaardige en krachtigste oplossing. Dat is dus niet altijd het standaard coaching- of adviesverhaal, dat mij overigens ook prima past. Maar alles is maatwerk en ik doe wat nodig is. Daar zie ik het meeste uitdaging in en krijg ik energie van. Dan weet ik weer waarom ik het doe, waar ik voor sta en hoe het hoort te zijn.
Waardeloze dienstverlening
Pur sang was dit natuurlijk in eerste instantie waardeloze dienstverlening van de bank en de accountant. De laatste verloor. Maar na mijn tussenkomst en ik noem het maar wat inspiratie, bleken dezelfde bankmedewerkers tot uitmuntende dienstverlening en ultieme drive en motivatie in staat. Ik daag dan ook de bankwereld en accountancy en met name het Management uit om een tandje extra bij te zetten op een hele andere, nieuwe manier. Niet in werkdruk en -stress, maar in intensiteit, motivatie, drive, passie, core en spirit. Dan bruist het in je tent. Ik haal dit er met alle plezier en passie met je uit. Ik zou zeggen, huur me in. I’ll be there, you won’t regret.
Hoe het nu met Tinus gaat
Als vanzelfsprekend ben ik ook kritisch op mijn eigen werk. Niets is triester dan een ondernemer die zijn lasten niet kan dragen of verkeerde keuzes maakt. Maar neem het maar van mij aan, dan krijg je zeker geen lening meer in deze tijd. Dat zit wel goed, dankzij deze zelfde bankmedewerkers, waarvoor alle lof. Ik begrijp waar het vandaan komt. Elke zwakte kent z’n kracht en vice versa.
Begin van het jaar heb ik even met Tinus gebeld om te informeren hoe het ging en hoe het staat met de liquiditeit en cashflow. Ondertussen heeft hij alweer nieuwe investeringen kunnen doen. Zo goed staat hij ervoor. Dus totaal onterecht dat hij geen financiering kreeg en hem de beëindigingsregeling om die reden ongevraagd voor werd geschoteld. Ik heb van Tinus nooit wensen vernomen om te stoppen. Hij praat altijd alleen in termen van pure passie, drive, toekomst, voorspoed, groei, hoop, mogelijkheden, vernieuwing en ondernemen. Totaal ongepast dus hierop aan te dringen. Hij kan zijn aflossingen tot nu toe prima betalen en is alweer bezig met nieuwe plannen voor de toekomst.
Mooi dat er oog is voor allerlei aantrekkelijke subsidiemogelijkheden, maar dan wel svp naadloos afgestemd op de wensen en behoeften van de ondernemer in kwestie. Vandaar ook dit bericht, in de hoop dat regelingen in de juiste context worden geplaatst, de juiste mensen de juiste gesprekken voeren en dat we vooral vanuit verbinding, aandacht, accuratesse en waarheid kunnen werken, met voldoende oog voor toekomst en mogelijkheden. We leven niet in het verleden, maar in het heden, liefst met voldoende zekerheden en ondernemerspotentie voor daarna. Laten we dan vooral in dit potentieel geloven, het volledig benutten en faciliteren dit tot groei en bloei te laten komen voor een duurzaam en succesvol agrarisch Nederland.
Heikele kwestie, prangende vraag?
Zit jij met een heikele kwestie of prangende vraag ten aanzien van jouw heiligdom? Neem dan contact met mij op! Ik sta te popelen met je in gesprek te gaan. Een eerste gesprek is altijd kosteloos en vrijblijvend en ik doe er ook mijn best voor daarin direct toegevoegde waarde te leveren, zodat je weet wat ik voor je kan betekenen. Dat is je goed recht.
Ook voor mij is het altijd weer waardevol om in vertrouwen genomen te worden en mee te mogen kijken en denken. Daar word ik altijd blij van. Je hebt overigens ook kans dat je prangende vraag in een volgend column wordt belicht, maar uiteraard alleen met jouw toestemming vooraf en afstemmend op jouw behoefte.
In ieder geval wens ik je uiteraard succesvol(ler) duurzaam boeren!.
Je reactie wordt altijd gezien, gehoord én enorm gewaardeerd!
Met gepassioneerde groet,
Bianca
STEL HIER JOUW VRAAG:
Door: Bianca Coenen B Ec B Com, AAA (AgriColumniste, AgriCoach, erkend Agrarisch Bedrijfsadviseuse)- AgriBusiness
Bronnen: AgriBusiness
.